Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турското посолство в София не потвърди, но и не отрече за забраната Доган и Пеевски да влизат в Турция

| обновено на 11.02.16 в 15:28
Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Това съобщава турският всекидневник "Сабах", позовавайки се на официален отговор от турското посолство в София. 

Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт, гласи официалното съобщение на посолството.

Според медии в Турция мярката срещу Ахмед Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

Изданията припомнят агентурното минало на Доган, скорошната публикация на "Шпигел" за Пеевски и посочват, че контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, "опира до близкия с руските олигарси - Пеевски". 

Съпредседателят на ДПС Четин Казак коментира пред БНР, че очакват да получат потвърждение от официален орган за евентуална забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да пътуват в Турция:

Преди малко прочетохме в някои електронни медии за наличието на подобен казус. Бихме желали да се запознаем в детайли първо с истинността и второ с мотивите, ако има подобно решение и тогава ще получите коментар. Към момента очакваме да получим официално потвърждение от официален орган. За нас единственият меродавен източник, който ни дава основание да коментираме, е официален акт на компетентен орган, някакъв документ официален. Аз нямам информация някои от тях да е имал намерение да пътува. Все още не съм разговарял с господин Доган и господин Пеевски.

При запитване от "Хоризонт" в посолството на Турция в София първоначално беше потвърдена информацията, че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция. При повторен разговор обаче от там заявиха нито потвърждаваме, нито отричаме за забраната:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна