Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: Въпросът за изграждането на втори лифт в Банско не е разискван до момента

Снимка: БГНЕС

На вчерашното заседание на Съвета за развитие е разискван въпросът за това, което не се е случило след доклада на междуведомствената работна група, която миналата година анализира проблемите с концесионния договор за ски зона Банско. Това каза в Благоевград  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Развитието на инфраструктурата, свързана със зимния и ски туризъм в Пирин може да се разглежда единствено в границите на буферните зони над Банско и  Добринище, тъй като Национален парк "Пирин“ е под защитата на ЮНЕСКО, категорична беше министър Василева. Доколко и как, ще стане ясно след приемането на новия план за управление на защитената територия, спрямо който имаше над 400 забележки и  предложения .

Политическата  консолидация между  партиите, участващи и подкрепящи управлението, е била поискана, заради сериозното забавяне на  конкретните действия след  доклада на междуведомствената група, която миналата година анализира проблема с концесионния договор за ски зоната над Банско:

Предложението на работната група е да се пристъпи към взимане на решение за стартиране на процедура по изменение на концесионния договор. Този въпрос беше представен за разглеждане на Съвета за развитие още миналата година и вчера господин Каракачанов повдигна темата като неговото предложение беше да се вземе решение на парламентарните групи, подкрепящи правителството и участващи в управлението относно това, дали да се пристъпи към взимане на решения за изменение на концесионния договор. Това е стар договор, подписан през 2001 година, тоест от тогава насам има промени и в Закона за концесиите.

Въпросът с изграждането на втора кабинкова линия  в ски зона Банско не е и не би могъл да бъде разискван към момента, каза министър Василева и обясни защо: 

Никой не може да вземе решение, защото няма представено подобно инвестиционно предложение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!