Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради вируса Зика:

Москов иска да синхронизира с Румъния пръскането срещу комари от двете страни на Дунав

Санитарни служители пръскат срещу комари в аржентинската столица Буенос Айрес като профилактика срещу зика


Към Националната здравна карта ще бъде създаден кол център, който ще събира сигналите на пациенти за протекло лечение, за да бъде ясно, че ще има активен контрол от страна на болните.

Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на днешното заседание на Комисията по здравеопазване в НС. Работните групи са приключили с остойностяването на клиничните пътеки в двата здравни пакета. Напълно готови са пътеките за клинични процедури, а за останалите ще е необходимо повече време.

Имаме готовност е с клиничните пътеки, които бяха преобразувани в клинични процедури, т.е. тези, които досега изискваха дву-тридневен престой, а сега са в рамките на един ден, да кажем като гастроскопиите, като очните операции и тези неща, както би трябвало да се остойностява едно нещо - с всеки един присъщ разход - режиен, стопански, консумативи, медикаменти, амортизация на апаратура , отчисления за болниците и т.н. - да бъде ясно до стотинка.

Заместник министър Бойко Пенков посочи, че е решено 5 големи болници да получат средствата за надлимитната си дейност за 2015 г. За 52 болници, които са поискали да им бъде заплатена спешността, но са със второ и трето ниво на интензивно лечение със спешен прием ще се търси допълнителна информация дали тази дейност може да се плати:

След направена проверка от страна на Касата се прие, че действително има спешни случаи от всичките искания, които са много малка част, и само за тях Надзорът взе решение за заплащане на дейността. Вчера беше предложена нова точка – за корекция на сегашните бюджети на 52 болници. Тя беше отложена във времето, за да могат да се съберат допълнително доказателства и мотиви, за да бъде подкрепено такова увеличение.

С парите от европейското финансиране ще бъдат изградени изнесени медицински екипи, което да реши проблема с лишаването на хора от спешна помощ поради отдалеченост, обеща министърът. Опасенията, породени от вируса „Зика",  са причина тази година пръсканията срещу комари да се проведат по-рано. Мерките се предприемат съвместно с общините и РЗИ, обясни Москов

Изпратил съм писмо до румънския си колега от гледна точка на това да синхронизираме максимално рано пръскането по една от най-тежките от гледна точка на популация и комари - от двете страни на Дунав- защото, ако ние пръскаме по едно време, а те – по друго, нищо няма да стане. Въпросът е максимално рано да се напръска и от двете страни. Имаме вече дори възможни общи технологични решение – с хеликоптери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!