Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов предложи оптимизация на театрите

Снимка: БГНЕс

Оптимизация на театрите предложи министърът на културата Вежди Рашидов пред ресорната парламентарна комисия. Той поясни, че е провел проучване как работят европейските театри и даде за пример Италия, където няма държавни театри, а повечето са или общински или частни. Министърът допълни, че театрите могат да станат подвижни и така да се осигури необходимата им публика.

На въпрос на депутата от левицата Стефан Данаилов защо дълго време няма избран директор на Националния филмов център, Рашидов отговори:

За първи път ще бъда много откровен пред вас. Във Филмовия център още от първия мандат, когато станах министър, заварих една драма. Драмата е, че никой, каквото и да се появи, не го иска за директор. Започна едно брожение, хората се делят на групи и започва да се казва кой кого иска, кой трябва да бъде и кой не трябва да бъде. Ще се проведе конкурс вече, спираме с тези мераци, седма година мина. Експертна комисия ще оцени най-добре представилия се един министър. Няма основание, ако 10 човека са определили един да е директор, да го подпиша и да се съглася с мнението на експертите. Това ще се случи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна