Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнато е съгласие за мир в Сирия

| обновено на 12.02.16 в 07:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната група за подкрепа на Сирия се споразумя за временно спиране на военните действия в сирийския конфликт и ускоряване на хуманитарните доставки. Американският държавен секретар Джон Кери, руският министър на външните работи Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура водиха почти шестчасови преговори с представители на европейски и близкоизточни страни. 

Медиите подчертават присъствието на външните министри на Иран и Саудитска Арабия – държави, за които се смята, че имат ключово значение, за да се приложи трайно спиране на огъня и политически преход в Сирия.

Джон Кери съобщи, че е постигнато съгласие преговорите за мир да бъдат възобновени в Женева колкото е възможно по-скоро:

Имам удоволствието да кажа, че като резултат от разговорите в Мюнхен, вярваме, че сме постигнали прогрес както на хуманитарния фронт, така и на полето на бойните действия. Този прогрес има потенциала, при пълно прилагане, да промени всекидневието и живота на сирийците.

Кери каза още, че примирието няма да се отнася за групировки като "Ислямска държава" и "Ан Нусра".

На съвместната пресконференция след преговорите министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви:

Ще отбележа също, че, за пръв път в съвместната ни работа в приетите документи е записана необходимостта от сътрудничество и координация не само по политическите и хуманитарните въпроси, но и по военното измерение на сирийската криза. Това е качествена промяна в подходите, която приветстваме и постоянно сме настоявали за това.


Според Лавров Русия ще продължи да нанася въздушни удари срещу терористични групировки като "Ислямска държава" и "Ан Нусра" в Сирия. Договореното постепенно прекратяване на военните действия трябва да има твърда крайна дата, а хуманитарните доставки трябва да започнат веднага след срещата на работна група по въпроса днес в Женева.

Делегация на сирийската опозиция ще участва в мирни преговори в Женева, ако съгласуваният от Международната група план започне да се осъществява на практика, заяви представител на Висшия комитет за преговори Салим ал Муслат, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

 Споразумението за примирие в Сирия е "важна стъпка" към решаване на кризата, но ако Русия не прекрати въздушните си удари, примирие не можа да има, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. По думите му страните в конфликта трябва да се възползват от тази възможност. В същото време вице-премиерът Ялчън Акдоган подчерта, че дипломатическата инициатива трябва да предотврати нови мигрантски вълни към Европа. Той отрече информациите за струпване на бежанци по границата с Турция и заяви, че всички са настанени в лагери. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна