Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските превозвачи ще искат експертна помощ от държавата за изчисляване на загубите

| обновено на 12.02.16 в 15:07
Снимка: БГНЕС
Собствениците на транспортни фирми и превозвачи ще поискат експертна и административна помощ от държавата и ресорните министерства за изчисляване и деклариране на загубите в резултат на блокадата на българо-гръцката граница. Това стана ясно на среща на ГКПП "Кулата". Превозвачите се събраха, за да обсъдят общи и координирани действия във връзка с продължаващите проблеми.

Проблемите  с граничния контрол  и  недобрата организация  за проверка на камионите  на наша територия   се оказа основният въпрос, който дискутираха на работна среща българските превозвачи. В тази посока бе формулирано и  искането им за   сформиране на съвместна  работна група с представители от ведомствата, които са базирани на границата, за да се  постигне  оптимална организация на работата. Общата констатация беше, че най- големите тапи  на наша територия се образуват на кантарите. 

Според превозвачите освен загубите, които могат да бъдат доказани документно, има и скрити такива - дължината на престоя на камионите и от двете страни на границата, удължените маршрути заради блокадите на основни пътища във вътрешността на Гърция, необслужени лизингови договори.

Много са загубите. Те не са изразени само във вид на гориво или в загуба на време по опашките. Едва ли всеки ще може да подаде собствен иск за претърпените загуби, точно затова ще поискаме съдействието и на нашето правителство, и на ресорните министерства, в случая Министерство на транспорта, да се създадат работни групи заедно с излъчените представители след днешната среща. Ще се сформира работна група от няколко души, които превозвачите ще ги изберат, които ще бъдат упълномощени да водят тези преговори с институциите, обясни представител на превозвачите.

Те изказаха благодарност към държавните институции, които са реагирали на напрежението преди дни и са договорили ежедневното пропускане на камионите и облекчен режим на преминаване:

Държавата направи един компромис - да се пропускат всички камиони от българска страна, да преминат към Гърция, без да закупуват нови винетни стикери. 

Своевременно подаване на актуална информация за  ситуацията по основните пътни артерии във вътрешността на Гърция поискаха на срещата транспортни и спедиторски фирми. 
Шофьори, влизащи от Гърция към България, алармираха за абсурдни обходни маршрути заради блокадите в южната ни съседка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна