Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Трябва да се използват всички средства, за да се демотивират бежанците да тръгват към Европа

Андрей Ковачев
Снимка: andrey-kovatchev.eu

България и Македония ще участват по-късно тази вечер в Прага на срещата на премиерите на страните от Вишеградската четворка. Заедно с Чехия, Словакия, Полша и Унгария ще бъдат обсъдени мерки за решаване на мигрантската криза.

България е представена от премиера Бойко Борисов и от външния министър Даниел Митов.

Форумът се провежда ден преди визитата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и преди срещата на върха в Брюксел на 18 и 19 февруари.

Един от основните въпроси по време на срещата на Вишеградската четворка се очаква да бъде поставен от унгарския премиер Виктор Орбан. Той предлага да бъдат изградени по границите на България и Македония огради, които да спират мигрантите по балканския маршрут.

Европейската комисия предупреди, че не подкрепя затварянето на границите между Гърция и съседните й страни България и Македония. Решенията за мерките срещу миграцията се вземат само на ниво 28 държави-членки в съюза, припомниха от ЕК.

Гръцката граница е европейска граница и ние трябва да помагаме на Гърция да пази и нашите интереси. Затова очаквам в четвъртък, на Европейския съвет, да се вземат много сериозни и ефективни решения, не само на думи, заяви в предаването „Нещо повече“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

Според него трябва да се използват всички средства, за да се демотивират бежанците да не тръгват към европейските граници.

Андрей Ковачев каза, че на срещата в четвъртък се очаква да бъде изнесена информация за трафика на хора и тероризма:

На изключително незадоволително ниво в момента е това сътрудничество между страните-членки. Тук трябва да се засили много сериозно борбата с трафикантите на хора, които изкарват огромни печалби.

Цялото интервю с Андрей Ковачев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени