Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До днес може да се обжалват окончателните решения на синдиците на КТБ за признатите вземания от кредиторите

Снимка: БГНЕС

Днес изтича срокът, в който може да се обжалват окончателните решения на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) за признатите вземания от кредиторите. След като списъците бяха публикувани миналата седмица, бяха направени над 500 възражения, по които има становища на синдиците. Именно тези становища могат да бъдат обжалвани в съда по несъстоятелността, а именно – в Софийския градски съд.

Още след като синдиците разпратиха окончателните си становища по оспорените вземания, пред "Хоризонт" Вера Ахундова от сдружение "Ние, гражданите" прогнозира множество дела:

Това, което следва, е една вълна от възражения и абсолютно затлачване на съдебната система. Нямаме съмнения за поръчковото решение на тези дела в бъдеще време.

Множеството възражения няма да спрат осребряването на имуществото на КТБ. Проблемът е, че вече осребреното имущество няма да може да отиде при реалните си собственици:

Ето, например, има десетки хора, които неправомерно са поставени в ред 7-и на разпределение на сумите. Ако те спечелят делата, а сумите вече са изплатени, няма вариант да заставим някого да набира отново суми или да преразпределя, за да изплати тези суми, обясни Ахундова.

Вложители в КТБ и с гарантирани влогове водят дела, но срещу БНБ. Тяхната претенция е, че парите им са изплатени с голямо забавяне заради късното отнемане на лиценза на банката. По този показател вече има едно спечелено дело, но само на първа инстанция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени