Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман Логвиненко остава в ареста като обвиняем за атентата срещу Алексей Петров

| обновено на 16.02.16 в 12:29
Роман Логвиненко
Снимка: БГНЕС

Украинецът Роман Логвиненко, обвинен, че е организирал неуспешния атентат срещу Алексей Петров, остава в ареста. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно и беше взето въпреки твърденията на защитата на Логвененко, че той е в тежко здравословно състояние.  

Огласената днес съдебно-медицинска експертиза потвърди, че Логвиненко е болен от хепатит С. Той обясни, че бил заразен при операция след катастрофа, по време на която му е премахнат далакът. Експертът Илия Аспарухов обаче каза пред съда, че въпреки това мъжът може да остане в ареста.

Адвокатът на Логвиненко Владимир Манолов видя репресия в отказа, клиентът му да бъде пуснат на свобода и даже предположи, че това е начин, той да бъде притиснат. Владимир Манолов напомни на съда, че Логвиненко има адрес в Пловдив и няма да се укрие. И оспори достоверността на показанията на двамата основни прокурорски свидетели Бойко Георгиев и Константин Бухлев, които били участвали активно в подготовката на опита за покушение срещу Алексей Петров и думите им сега били опит да изтъргуват свободата си:

След като Роман е провел някакъв разговор, както твърди Бухлев, от там нататък той няма никакво участие. Участието и съпричастността до събитието е на тези двама свидетели. Когато станеш обвиняем, не ставаш по-силен, трябва да търсиш слабите места на противника. Ние вървим в тази посока. На този етап не е дал обяснения. Ние ще преценим кога да даде показания.

Владимир Манолов не видя достатъчно основание за ареста на Логвиненко и в твърденията на цитирания свидетел Бухлев, че украинецът го питал, има ли хора да убият Алексей Петров. Апелативните съдии оставиха за постоянно в ареста Роман Логвиненко, доверявайки се на експерта Илия Аспарухов:

Но той не е специалист - нито е вирусолог, нито е кардиолог, нито е ендокринолог. Има сериозни заболявания, които той не може да ги отрази заради липсата на познания.

Логвиненко беше задържан в края на януари при влизането му в България. Други трима украинци се издирват от ИНТЕРПОЛ за неуспешния опит за убийство на Алексей Петров в края на миналия октомври:

Тези хора, живи ли са, знаят ли се къде са... Сложна е обстановката на този етап..., коментира съдбата на издирваните адвокат Владимир Манолов.

На 29 октомври миналата година неизвестни стреляха срещу автомобила на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров с два гранатомета, единият снаряд не се взриви, а другият не улучи колата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна