Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Лукарски: България е засилила търговското си присъствие в Иран

Божидар Лукарски
Снимка: БГНЕС

България работи за засилване на търговските отношения с Иран, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски. Според него не се очаква отпадане на санкциите срещу Русия. Страната ни е засилила търговското си присъствие в Иран, увеличени са аташетата, а новият посланик работи активно за сближаване на страните, обясни министър Лукарски:

Иран се отваря към света. Трябва да кажем, разбира се, че първите, които са там вече на пазара, са британци. Ние обаче не спим. Мисля, че България и преди по времето на Аятоласите е имала добри икономически отношения с тази страна. Българските стоки се помнят с добро име и България има добро име на иранския пазар.

Засега не се очаква отпадането на санкциите срещу Русия, коментира още той:

България е една от държавите, които търпи най-големи негативи, но в крайна сметка ние сме членове на ЕС. Към настоящия момент ситуацията е такава, това, което каза и господин Юнкер, не се очаква в близко бъдеще промяна по отношение на санкциите.

Събитията около Ахмед Доган и Делян Пеевски не се отразяват на икономическите отношения между България и Турция, каза още министърът:

Миналата седмица имаше посещение на една голяма турска делегация, която беше при премиера и при мен. 5-6 турски бизнесмени на високо ниво, които оглеждаха потенциални бизнес проекти в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени