Историята на двама пътешественици до Индия пеш и на стоп заедно с тяхната котка

Марта Самалеа и Борис Кънев
Снимка: www.dailymail.co.uk

Какво е да оставиш всичко зад гърба си и да се отправиш на пътешествие, оставяйки на съдбата да чертае маршрута ти и да те среща с хора, които променят живота ти? Българинът Борис Кънев и испанката Марта Самалеа откриват отговорите на тези въпроси.

През октомври 2013-та година младите авантюристи тръгват на път пеша и на стоп от България през Азия с единствена цел да достигнат до Индия. През цялото време пишат за премеждията си в блога "Roving snails" или "Скитащи охлюви", богато илюстриран с фотографии. Заедно с тях е котката Бурма, която откриват сгушена в багажа им. Изчисленията им показват, че за 510-те дни до Индия те са се движили със скорост от 69 км. на ден.

Борис Кънев е следвал история и политически науки във Великобритания, а Марта Самалеа има няколко специалности - от бизнес до история на изкуството. След 2 години и половина те отново са в България, за да разкажат за умението да не бързаш и всеки ден се наслаждаваш на пътуването си.

Вратите към Индия, макар и огромна, постоянно се затварят или се отварят и в крайна сметка три врати се затвориха и една се отвори – през Мианмар на изток. Това сподели в интервю за предаването “Хоризонт до обед“ Борис Kънев.

За 2 години – до Индия 35 000 км, в Индия – 10 000 и обратно до София - 10 000 километра сме изминали пеша или на стоп
, обясни с усмивка Самалеа. В блога, който описва техните пътъшествия, е достъпна и може да бъде свалена тяхната обща книга-пътепис. Всеки може да се сдобие с файла срещу сума-дарение по избор.

Книгата
в момента е на английски, но до две седмици ще излезе и на български език. Тя е за вълшебни места, които много са ни харесали, пленили са ни и искаме пак да се върнем, разказа Кънев и допълни:

Книгата има реални, сюрреални и абсолютно въображаем истории, които ние сме смесили и всеки, които я прочете, може да прецени за себе си кое се е случило наистина и кое не е.

Подробности за битието на пътешествениците чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Почина репортерът от БНТ Цветелина Атанасова

Почина репортерът от БНТ Цветелина Атанасова, съобщиха от медията. Тя е посветила повече от 25 години на БНТ. Тя се гмуркаше в морето и изкачваше планини, като даваше личен пример за опазването им. Смелостта и любопитството на Цвети Атанасова я отведоха и на Антарктида. Ще я запомним с нейната деликатност, всеотдайност и приключенски дух", написаха..

публикувано на 21.05.18 в 15:54

Взрив в Баку, двама души са загинали

Двама души са загинали при взрив в столицата на Азербайджан Баку. Взривът е станал в кафене, намиращо се в близост до търговски център „Елит“ в Бингадински район. Други двама души са ранени и са откарани в болница. Причините за взрива засега са неизвестни. На място са медицински и следователски екипи.

публикувано на 21.05.18 в 15:51

Зъбите на Хитлер потвърждават официалната версия за смъртта му

Фрагменти от зъбите на Адолф Хитлер, които се съхраняват в руската Федерална служба за сигурност, са били изследвани от френски учени през 2017 година, съобщава Newsfrol, позовавайки се на публикация в European Journal of Internal Medicine. Ръководителят на екипа Филип Шарлие е потвърдил, че зъбите действително са на Хитлер. Според учените..

публикувано на 21.05.18 в 15:20
Арх. Здравко Здравков

Общината иска обявяване за нищожно на съдебното решение за строеж на небостъргач в кв. "Стрелбище"

Столичната община иска преразглеждане и обявяване за нищожно на съдебното решение за строеж на небостъргач в кв. "Стрелбище". Това заяви архитект Здравко Здравков, срещу когото е образувано наказателно производство заради отказа му да позволи строежа на ъгъла на булевардите "Иван Гешов" и "България". "Вече два пъти бях глобен. Един път с 1000 и..

публикувано на 21.05.18 в 15:09

Полезните свойства на тютюна

Изследователи са получили изображение, показващо атомната структура на тютюна, пише bash.news. Изследователите са открили, че пептидът NaD1, съдържащ се в тютюна, разрушава горния слой клетки на гъбата Candida albicans, която е причина за опасни заболявания. Учените се надяват, че тяхната работа ще им помогне да създадат медикаменти от ново..

публикувано на 21.05.18 в 15:08
Мая Манолова

Манолова сезира Антимонополната комисия за евентуални картелни споразумения при изкупуването на розовия цвят

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Антимонополната комисия за евентуални картелни споразумения при изкупуването на розовия цвят от тазгодишната реколта. Тя се срещна с розопроизводители в масивите край Сопот, които заявиха, че и днес по-голяма част от суровината не се изкупува, а цената за килограм от 1.80- 2 лева не ги удовлетворява.  Манолова..

публикувано на 21.05.18 в 14:51
МКС

NASA ще изстуди МКС до 10 милиарда пъти под абсолютната нула

NASA е изпратила на Международната космическа станция оборудване за екстремално охлаждане на материята, съобщава Science Alert. Проектът Cold Atom Laboratory ще се опита да постигне температура, която е 10 милиарда пъти по-ниска от тази във вакуума. Целта е да бъде получен т.нар. "кондензат „Бозе-Айнщайн“ – голям брой атоми, които проявяват..

публикувано на 21.05.18 в 14:43