Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕИБ: Икономическата ситуация в Европа е подходяща за ръст на инвестициите

Икономическата ситуация в Европа е изключително подходяща за ръст на инвестициите, заяви Флавия Паланца от Европейската инвестиционна банка. Тя участва в конференция, посветена на т.нар. "план Юнкер". За него са заделени 315 млрд. евро, управлявани от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Неведнъж България е посочвана като страна, която може да се превърне в център за инвестиции за целия Балкански полуостров.

Средствата по инвестиционния план на Европа са разделени в три стълба, които трябва да стимулират бизнеса да инвестира. Все повече Европа ще обръща внимание на финансовите инструменти, а не на безвъзмездното отпускане на пари, заяви евродепутатът Ева Паунова:

Има голяма вероятност това да е моделът, по който ЕС ще разпределя своите средства в бъдеще – в посока повече финансови инструменти и по-малко фондове, грантове.

Планът "Юнкер" цели да подпомогне инвестициите в Европа, които са на много ниско ниво след кризата, допълни Флавия Паланца от Европейската инвестиционна банка:

Основните икономически показатели в момента са в състояние, в което подпомагат инвестициите. Лихвите са изключително ниски. Цените на петрола също са ниски, много по-ниски, отколкото бяха преди години. Банките са изключително ликвидни, което създава много добра среда за изгодни кредити, следователно – за инвестиции.

Заради структурата на икономиката в България и сравнителната стабилност в региона страната има много добри основи и възможности да се превърне в своеобразен хъб на стартиращи предприятия и малки и средни компании, допълни Паунова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!