Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания се споразумя с Европейския съюз

| обновено на 20.02.16 в 08:09
Снимка: БГНЕС


Държавните лидери от ЕС постигнаха компромис с премиера Дейвид Камерън за обвързващо споразумение за реформи, което отваря пътя към референдум за членството на Великобритания още това лято. Сделката обещава на Обединеното кралство предпазни клаузи срещу трудовите мигранти от Европа, ако остане в Евросъюза. Работещите български семейства на Острова ще получават по-малко пари, ако отглеждат децата си в родината, гласи текста на споразумението.Той бе гласуван с пълен консенсус на 28-те държавни и правителствени ръководители по време на вечерята. Това на практика означава, че сделката се превръща в междуправителствен, юридически обвързващ договор по силата на международното право

Британският премиер обяви, че сделката му позволява да започне процедура за провеждане на референдум за или против членството в ЕС, защото страната му получава гаранции за независимостта си от Брюксел и той ще лобила в полза на оставането:

Договорите ще бъдат променени в бъдеще така, че споменаването на „все по-тесен съюз“ да не се отнася за Обединеното кралство. Накратко казано – Великобритания никога няма да бъде част от европейска супер-държава… Също така веднъж завинаги постановяваме, че националната сигурност е изцяло отговорност на британското правителство. Така, ние никога няма да бъдем част от обща европейска армия. С това ново споразумение мисля, че дойде време да изпълня обещанието си, когато се кандидатирах за втори мандат. В събота ще представя текста на правителството, а в понеделник ще направя изявление пред парламента за начало на процеса по насрочване на референдум за членството ни в Европейския съюз. Сега британският народ трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Вярвам, че отговорът е в това да останем. Великобритания ще бъде по-силна в реформирана Европа, отколкото сама навън.

Дейвид Камерън определи това като специален статут на Обединеното кралство в Съюза и изтъкна предимствата на въведения предпазен механизъм срещу европейските работници. Според него всеки българин, който за първи път започва работа на Острова, ще чака 4 години, за да има право на пълния размер специфични социални добавки към заплатата, които получават британците. Тази предпазна мярка ще може да се ползва за срок от 7 години след задействането й, допълни Камерън:

Да речем, че тази спирачка влезе в сила от 2017г. Тя ще продължи да действа до 2024-та. Но дори тогава пристигащите няма да имат пълен достъп до социалната ни система до 2028г.

Ако гражданите на ЕС отглеждат децата си извън територията на Великобритания, размерът на детските надбавки ще бъде определят съгласно стандарта в родните им страни.

Първоначално ще е само за новопристигналите, но от 1 януари 2020 индексацията ще важи за всички регистрирани в системата за социално подпомагане на приемащата страна. Законодателството позволява орязването на майчинските за българските имигранти в целия ЕС, а германският канцлер Ангела Меркел още същата вечер заяви:

Решението за детските надбавки важи за всички държави-членки. Така че, Германия също би могла да поиска индексация. По начина, по който вървят нещата в управляващата коалиция, може наистина да обсъдим това. Германия има доста високи помощи за отглеждане на деца, в сравнение с други социални системи.

Мотивите на България в полза на компромиса обясни премиерът Бойко Борисов:

Крайната цел е да запазим единството на Съюза. Това за България е много важно. Излизайки Великобритания като основен донор, Кохезионните фондове ще паднат. А всички ние само на тях разчитаме за инфраструктурните ни проекти.

За да се изпълнят всички обещания на лидерите Великобритания първо трябва да реши на референдума, че остава член на Евросъюза. Датата за референдума Дейвид Камерън ще обяви по-късно днес след среща на кабинета в Лондон, насрочена за 12.00 часа българско време.

Европейските лидери се споразумяха за "справедлив компромис" с британския премиер, коментира още германският канцлер Ангела Меркел. Тя е убедена, че на Камерън е даден пакет от реформи, с които той може да води кампания за оставането на Великобритания в Европейския съюз.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че постигнатото споразумение отговаря на всички опасения на Лондон, но в същото време не засяга фундаменталните ценности на съюза.  

Четирите страни от Вишеградската четворка заявиха, че сделката с Великобритания отразява основните им искания. Те са по-скоро удовлетворени, въпреки че успяха само частично да ограничат съкращенията на социалните помощи във Великобритания - за новодошлите, вместо за всички над 1 милион работници от Европа.

Полша е доволна от резултите, тъй като е постигнала всички свои цели, заяви премиерът Беата Шидло.

Колегата й от Италия Матео Ренци се задоволи с по-неутрален коментар. Според него е необходимо да се говори за бъдещето на Европа, а не само за мястото, което заемат британците, тъй като има риск да изгубим от поглед първоначалната европейска мечта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени