Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон за социална справедливост прие парламентът на Гърция

Протестиращите фермери представят исканията си пред Ципрас в понеделник

| обновено на 21.02.16 в 12:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Гърция одобри късно снощи Закон за социална справедливост, който предвижда безплатни здравни осигуровки за хората без социално осигуряване и наемане на безработни.

Законът е част от програма, обещана на гърците от премиера Алексис Ципрас, в замяна на ограниченията, наложени от международните кредитори на Атина.

С приемането на този акт се очаква държавата да внася здравните осигуровки на около 2,5  милиона души без социално осигуряване, а деца, инвалиди и имигранти да получават безплатен достъп до здравеопазване. Предвижда се и изграждането на социални центрове за подпомагане на най-бедните.

Правителството на Алексис Ципрас прокара закона в момент на масови протести срещу планираната пенсионна реформа в Гърция, част от които са и продължаващите блокади от страна на фермери на основните пътища и граничните пунктове с България.

Нито един депутат от опозицията не подкрепи при гласуване закона.

Дебатите показаха, че според опозицията този закон не решава проблемите на гърците, а според социалистите "СИРИЗА прави пропаганда“ с незначителни облекчения и същевременно подготвя буря от тежки данъци.
Нито синдикатите, нито стачкуващите фермери видяха в закона за „социална справедливост“ повод за поне временно прекратяване на напрежението.
Утре е срещата на премиера Ципрас с представители на фермерските организации и резултатът от нея ще реши изхода от продължаващите вече месец блокади.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени