Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Москов: Въпросът не е в Пеевски, а в правилата, които превръщат някого в Пеевски

Снимка: БГНЕС

Въпросът не е в Пеевски, а в правилата, които могат да превърнат някого в Пеевски. Този коментар направи в предаването „Неделя 150“ министърът на здравеопазването Петър Москов:

Ако аз застана на стълбите на Съдебната палата или на Медицинска академия, или на образователното министерство и изкрещя „Да живее свободата“, от това свободата няма да достигне до вас. Свободата ще достигне до вас, ако всички бъдем част от промяна на наредби, закони и правила. Радостта, че Пеевски е бил отстранен отнякъде може лесно да бъде заменена от тъга, че имаме нов Пеевски. Въпросът е не в Пеевски, а в правилата които могат да превърнат някого в Пеевски.

От първи април в доболничната помощ за профилактични прегледи за деца е осигурено гарантирано финансиране за допълнителни 230 хиляди профилактични прегледа в различните възрастови групи. Над 630 хиляди броя са новите допълнителни направления, които ще могат да бъдат раздавани за консултации със специалисти, посочи здравният министър.

В доболничната помощ всички ние като пациенти безплатно ще можем да ползваме 5 милиона броя лабораторни и образни изследвания за туморни маркери, за лекарите в доболничната помощ всичко това означава 36 милиона допълнително финансиране на тези дейности, заяви Петър Москов.

В болниците за първи път Касата въвежда три нови пътеки за допълнително лечение след сериозни оперативни състояния. Това означава над 500 хиляди леглодни за допълнително лечение за възстановяването на пациентите в болнична среда, обясни  министърът. Сред промените в здравеопазването той открои и това, че Касата ще заплаща лечението с апаратура за лъче и химиотерапия, з акаквото хората досега са ходели в чужбина.

Това не са пожелания, това гласят разчетите на касата, всички тези обеми ще бъдат разпределени в пакетите на личните лекари и на болниците, подчерта Петър Москов, пояснявайки предстоящите промени, свързани със здравната реформа.

Огромната част от този дебат не беше за здравеопазването, а за това кой е по-голяма опозиция, изтъкна Москов, запитан за приключилия неуспешно вот на недоверие към кабинета. Според него, разумните мнения по време на вота на недоверие са били в посока на това, че изоставането е в надграждането на здравноосигурителния модел. Това е важна поука и там трябва да се „натисне“ в рамките на тази година, декларира министърът.

Според разчетите на НЗОК, през юни трябва да бъде завършен тестовия период и да започне навлизането на пръстовия идентификатор, като за тази година се предвижда той да влезе в употреба в болниците и аптеките, каза още здравният министър:

Пръстовият идентификатор и битката с него, разказвана през турски фирми и свободата на личността, е битка за това да не ни бъде дадена възможност като пациенти да контролираме начина, по който се харчат нашите пари. Това е оръжие, което пациентът получава.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна