Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Таралежкова: Гражданското участие в управленските решения не е достатъчно

По разработен индекс за гражданско участие в природозащитния сектор от 0 до 6 оценката за България е 3.39, което показва недостатъчната му ефективност. Това каза в предаването "Преди всички" Ива Таралежкова, председател на УС на Форум "Гражданско участие" преди представянето на проучване за механизмите за гражданско участие в пририодозащитния сектор.

Изследвания на Българското училище за политика показват, че има над 65 консултативни обществени съвети на национално ниво, но ефектът на това участие трудно може да се прецени, отбеляза още Ива Таралежкова и цитира експертно мнение, че е много опасно гражданското участие да се превърне в брошка на ревера на управляващите, вместо действително да води до някакви промени.

Въпреки това Таралежкова отчете напредък за гражданското участие както в институционален план, така и по отношение на самите граждани. Много е важно да се променят законите, уреждащи гражданското участие, за да може резултатите да водят до промени в управленските решения, подчерта Ива Таралежкова.

Повече по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна