Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместното творение на Веско Мезеклиев, Радиотеатъра и Толстой звучи днес в Хърн Бей, Кентърбъри

БНР Новини

Хърн Бей, Herne Bay е крайбрежно градче в югоизточна Англия, приютило още през 1837 година часовникова кула, която се смята за една от първите свободно стоящи часовникови кули, построени в света, и която сега представлява и мемориал на загиналите във Втората англо-бурска война 1899-1902. Друга забележителност на града е строежът на кейове и молове, който започва още през 1850 година, когато градче още почти не е имало, за да посреща и дава убежище на параходите, пътуващи за Лондон, по онова време още категорично от парников тип.

През 2015 година Хърн Бей стана убежище на Първия и Единствен в Обединеното кралство Международен фестивал за радиодрама. Организира се от театралната компания Moving Theatre Trust Ltd съвместно с общинските власти, следва принципа „От сцената към ефира“ и една от най-основните идеи на фестивала е предоставянето на пространства за слушане на най-добрата радиодрама от целия свят не само в официалното фестивално средище Pettman House, но и в поредица привлекателни чайни и кафенета из градчето, отворени за местни жители и туристи, където радиодрамата върви заедно с винтидж дизайн и богата колекция от традиционни английски чайове. Друга основна идея не фестивала са широко отворените дискусии след официалните прослушвания.
Снимка
Във второто издание на фестивала нашата продукция Холстомер (автор на сценичната и аудио версията, режисьор и изпълнител: Веселин Мезеклиев, редактор: Петър Маринков, звукорежисьори: Константин Райдовски и Димитър Василев) представляваща драматизация по едноименната повест на Лев Толстой, премина предварителната селекция, влезе в програмата на категорията пълнометражна радио драма и днес в 10.10 местно време е официалното прослушване от журито, участници и наблюдатели.

Отделно от Голямата награда на журито, която тази година е в размер 3000 лири, Международният UK Radio Drama Festival учредява и Награда на публиката. Тук можете да чуете и гласувате за вашата предпочитана радиодрама през всеки фестивален ден.

Ето и английският превод на нашето заглавие:

Kholstomer
Bulgarian National Radio
A story by Tolstoy from the perspective of a horse.
Language Bulgarian

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна