Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формула 1 с нови квалификации през 2016 година

Формула 1 с нови квалификации през 2016
Снимка: БГНЕС

Формула 1 ще има нов квалификационен формат още през настоящия сезон, съобщи Бърни Екълстоун, който държи маркетинговите права за най-престижния автомобилен шампионат. Решението за въвеждане на директни елиминации беше взето по време на среща на стратегическата група към Формула 1, в която попадат водещите конструктори „Ферари“, „Мерцедес“, „Рено“ и „Хонда“, но то тепърва трябва да бъде прегледано и одобрено от Международната автомобилна федерация.

Според новия формат на квалификациите, най-бавните пилоти ще бъдат изваждани от пистата по време на квалификационно състезание, а не след края на отделна сесия. Според motorsport.com, на всеки 90 секунди ще бъде елиминиран по един болид, докато се стигне до квота, позволяваща максимум екшън от най-бързите по цялата писта.

Идеята е да имаме квалификационна сесия, вариант на която в момента можете да наблюдавате само преди състезание на мокър асфалт. По този начин един или двама от фаворитите ще останат далеч от челото на решетката, което ще бъде по-интригуващо за феновете, заяви Екълстоун в интервю за Ройтерс, с което потвърди информацията на агенция Ройтерс и на една дузина специализирани сайтове в интернет.

Освен към формата на квалификациите, срещата на стратегическата група цели дискусия за сезон 2017 и евентуалните промени за следващата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени