Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна в статута на дирекция "Военноисторически музей” в Община Плевен

Снимка: pleven.bg

По инициатива на кмета на Плевен Георг Спартански сегашната дирекция в Общината “Военноисторически музей“ ще има нов статут на Регионален музей. Това ще пренасочи половин милион лева от собствените приходи за други дейности.

Сегашната дирекция се грижи за десетки паметници, свързани с Руско-турската война, сред които и Плевенската панорама. Близо милион от общинския бюджет се харчат за издръжката. Председателят на Общинския съвет Мартин Митев уточни, че искането е отлежавало в Министерството на културата през последните седем години:

Сега най-после имаме вече обратна връзка, т.е. Министерство на културата проявява желание да преобразуваме заедно Дирекция "Военноисторически музей" да стане Регионален военноисторически музей, като по този начин държавата ще поеме основната част от издръжката му, т.е. поне заплатите на персонала ще бъдат държавно делегирана дейност .

След положителното становище на съветниците в Плевен започват и съгласувателни процедури, след което ще се внесе в Министерски съвет. Мартин Митев допълни:

Дано до края на годината това да се случи. От следващата година , т.е. да придобие статута на Регионален исторически музей, а дано пък държавната администрация да ме изненада и да се справи по-бързо.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна