Български съкровища: Първата българска симфония

В чест на националния празник 3 март в предаването за класическа музика "Алегро виваче" слагаме началото на нова рубрика. Нарекохме я „Български съкровища“, защото в нея ще звучат избрани музикални произведения от нашата българска класика – творби, които понякога сме забравили и които не чуваме достатъчно често, а те са част от културното ни наследство и ни напомнят, че България има достойно място в световната музикална култура. Избрахме за първото издание на рубриката една основополагаща творба.

В сайта „Българите в Хърватия“ четем:
През 1912 г. в Загреб един млад българин пише дипломната си работа. Но вместо думи, пише ноти. Младежът е Никола Атанасов.

Роден е на 25 октомври 1886 г. в град Кюстендил. Майка му го насочва към музиката. След като завършва Педагогическото училище в родния си град, през 1906 г. Никола Атанасов заминава за Загреб. Има изключителния шанс да запише Музикалното училище при Хърватския музикален институт и да учи при големите хърватски композитори и музикални педагози Франьо Дуган, Вьекослав Розенберг-Ружич, Кирил Юнек и Вацлав Хумел.

Дипломната работа на Никола Атанасов – Симфония №1 в сол минор е първата българска симфония. Една година по-рано, през 1911 година, по време на следването си Атанасов създава и първата българска соната за пиано. Така Загреб влиза завинаги в историята на българската музика. Пред загребската публика симфонията, която е в класическата четиричастна форма и съчетава късноромантичния дух с мотиви от българския фолклор, е изпълнена премиерно на 25 юни 1912 г. в залата на Хърватския музикален институт, а в България първото ѝ изпълнение е на 18 януари 1918 г. на сцената на Военния клуб в София от Гвардейския оркестър на Маестро Георги Атанасов.

Интересна подробност е, че по повод 100-годишнината от създаването на Първата българска симфония, по-късно наречена "Загребска", през 2012 г. в Хърватския музикален институт е организиран тържествен концерт и творбата прозвучава отново. А през 2000 година Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Борис Спасов направи студиен запис на творбата и сега, в рубриката "Български съкровища" прозвучава финалът ѝ.

Чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Гергана Димитрова за новия си албум: Търся красотата в нюансите и контрастите

Певицата Гергана Димитрова от "Мистерията на българските гласове" и "Ева Квартет" представи новия си албум в студиото на "Хоризонт за вас". "През очите на земята" преплита келтските и източни мотиви с български фолклор. Костадин Генчев (кавал), Алекс Нушев (аранжор), Виолета Петкова (гъдулка), Петър Тодоров (перкусии) са само част от музикантите,..

обновено на 16.11.18 в 17:32

Чапман разказа как е убил Джон Ленън

Убиецът на Джон Ленън Марк Чапман разказа как е убил легендарния „бийтълс“, пише Daily Mail. Чапман разказва, че е използвал специални куршуми, за да е сигурен, че ще убие Ленън. „След като го убих, се надявах, че не е страдал“, споделя Чапман, цитиран от изданието. Убиецът на Ленън се яви на слушане по поредно искане за намаляване на..

публикувано на 16.11.18 в 17:18
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41

Квартет "Големинов" - за отговорността да защитаваш едно голямо име

Различни периоди и аспекти от камерното творчество на акад. Марин Големинов  бяха представени на 12 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Благодарение на фондация "Музикартисимо" и на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", след Пловдив и столичната публика аплодира..

публикувано на 16.11.18 в 15:16
Антони Вит

Диригентът Антони Вит: Приемам за мисия да представям музиката на Полша

Един от доайените на полската диригентска школа - Антони Вит (в момента главен диригент на Наварския симфоничен оркестър в Памплона, Испания, и почетен диригент на Краковската филхармония), беше в България по покана на Софийската филхармония и Полския институт за отбелязването на 100-годишнината от независимостта на Полша и установяването на..

публикувано на 16.11.18 в 14:57
Tube Hedzzz

Tube Hedzzz с нов албум и концерт в Пловдив

Българската инди рок банда Tube Hedzzz ще представи новия си албум "Beyond" на концерт тази вечер в Пловдив. На сцената ще излязат Ангел Дюлгеров (китари), Веселин Веселинов-Еко (бас китара), Росен Ватев (барабани) и Пламен Денчев (клавиши). „Блус рок фънк линията от първия албум ще бъде запазена, но ще е много по-богата“, сподели в..

публикувано на 16.11.18 в 14:54
Мага Алиев в студиото на „Нощен Хоризонт“.

Мага: Белезите по сърцето са много полезни за душата

„Не съм спрял, не съм се разочаровал, все още всеки ден намирам смисъл да се събудя и да отида в студиото, ето това за мен е постижение. Признанието е на композитора Магомед Алиев – Мага. В „Нощен Хоризонт“ той оцени късмета, който е имал – в професионалния си път да среща правилните хора, „които са писали страхотни текстове към музиката ми,..

публикувано на 16.11.18 в 13:46