Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български съкровища: Първата българска симфония

В чест на националния празник 3 март в предаването за класическа музика "Алегро виваче" слагаме началото на нова рубрика. Нарекохме я „Български съкровища“, защото в нея ще звучат избрани музикални произведения от нашата българска класика – творби, които понякога сме забравили и които не чуваме достатъчно често, а те са част от културното ни наследство и ни напомнят, че България има достойно място в световната музикална култура. Избрахме за първото издание на рубриката една основополагаща творба.

В сайта „Българите в Хърватия“ четем:
През 1912 г. в Загреб един млад българин пише дипломната си работа. Но вместо думи, пише ноти. Младежът е Никола Атанасов.

Роден е на 25 октомври 1886 г. в град Кюстендил. Майка му го насочва към музиката. След като завършва Педагогическото училище в родния си град, през 1906 г. Никола Атанасов заминава за Загреб. Има изключителния шанс да запише Музикалното училище при Хърватския музикален институт и да учи при големите хърватски композитори и музикални педагози Франьо Дуган, Вьекослав Розенберг-Ружич, Кирил Юнек и Вацлав Хумел.

Дипломната работа на Никола Атанасов – Симфония №1 в сол минор е първата българска симфония. Една година по-рано, през 1911 година, по време на следването си Атанасов създава и първата българска соната за пиано. Така Загреб влиза завинаги в историята на българската музика. Пред загребската публика симфонията, която е в класическата четиричастна форма и съчетава късноромантичния дух с мотиви от българския фолклор, е изпълнена премиерно на 25 юни 1912 г. в залата на Хърватския музикален институт, а в България първото ѝ изпълнение е на 18 януари 1918 г. на сцената на Военния клуб в София от Гвардейския оркестър на Маестро Георги Атанасов.

Интересна подробност е, че по повод 100-годишнината от създаването на Първата българска симфония, по-късно наречена "Загребска", през 2012 г. в Хърватския музикален институт е организиран тържествен концерт и творбата прозвучава отново. А през 2000 година Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Борис Спасов направи студиен запис на творбата и сега, в рубриката "Български съкровища" прозвучава финалът ѝ.

Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна