Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорд по посещаемост във Военно-историческите музей в Плевен на 3-ти март

Снимка: panorama-pleven.com
Рекорден брой посетители са посрещнали Военно-историческите музеи в Плевен, съобщи директорът доцент Милко Аспарухов. Само в „Панорама - Плевенска епопея 1877година“ посетителите са достигнали близо 10 хиляди. За да посрещне всички желаещи, екипът е работил с удължен работен ден в продължение на 11 часа.

Залите на Регионалния исторически музей в Плевен са привлекли интереса на близо 7 000 любознателни българи от всички краища на страната, което е с хиляда повече в сравнение с 3 март миналата година.

До края на месеца остава безплатно посещението в къщата-музей "Цар Освободител - Александър Втори". В нея е подредена изложба с уникални реликви на българското възраждане, предоставени от Историческия музей в Бяла черква. Експозицията показва оръжие на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила 9-дневни сражения в Дряновския манастир през април 1876 година, както и сабя от Априлското въстание и други оръжия, използвани по време на освободителните борби.

Уникална е и съхранената през годините снимка на останалите живи въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро, направена в Бяла черква през 1898 година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна