Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шарапова е дала положителна допинг проба

| обновено на 08.03.16 в 11:48
Мария Шарапова обяви в Лос Анджелис, че е дала положителна допинг проба
Снимка: БГНЕС

Руската тенисистка Мария Шарапова обяви на извънредна пресконференция в Лос Анджелис, че е получила писмо от Международната федерация по тенис (ITF), с което е била уведомена, че е дала положителна допинг проба по време на Откритото първенство на Австралия. Шарапова обясни, че от години взема лекарство, което до началото на тази година не е било включено в списъка със забранените за използване вещества. От 1 януари 2016 година обаче то е било вписано в тази листа, но Шарапова е пропуснала да забележи това. Все още не е ясно какво наказание ще получи бившата №1 в света и носителка на 5 титли от "Големия шлем".

Забранената субстанция, която е била намерена в допинг теста на Шарапова, се казва мелдоний (известна още като милдронат). Тя го е вземала по здравословни причини от 2006 година насам, тъй като често е боледувала и поради магнезиев дефицит в организма.

Провалих се на допинг теста и поемам пълната отговорност за това. Вземах това лекарство през последните 10 години, но от 1 януари то стана забранено вещество, което аз не знаех. На 22 декември получих писмо от Световната антидопингова агенция (УАДА) за промените в списъка със забранените за употреба вещества, но аз не отворих този линк, сподели Шарапова, уточнявайки, че не е наясно какво ще е нейното наказание.

Шарапова се надява на успешно завръщане в професионалния тенис в бъдеще.

Отнасям се към работата си с голяма отговорност. Направих огромна грешка и предадох феновете ми, предадох спорта, който практикувам от 4-годишна възраст и който толкова много обичам. Зная, че съм изправена пред последствията и не искам кариерата ми да завърши по този начин. Надявам се, че ще ми бъде даден шанс отново да играя тази игра, каза още Шарапова.

От Международната федерация по тенис (ITF) излязоха с официална позиция минути след изявлението на бившата №1 в света, в която заявяват, че 28-годишната рускиня е със спрени права да се състезава от 12 март. Все още обаче не е ясно за какъв период от време ще бъде наказана Шарапова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени