Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Юмер: Ердоган неслучайно атакува медиите - 85% от хората се информират от телевизиите и вестниците

Мехмед Юмер
Снимка: БГНЕС
Ердоган мачкаше политическата си опозиция – той я обезсилваше и като постигна този ефект, той вече смачка и генералитета – вече няма кой да "качи слизащите от трамвая на демокрацията" и вече е ред на опозиционните медии. Това заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Мехмед Юмер, главен редактор на вестник "Заман"-България, който определи като публичен юмрук срещу свободата на словото в лицето на "Заман" действията срещу изданието в Турция и коментира нахлуването на полицията в редакцията в Истанбул през нощта на 4-ти срещу 5-и март.


Защо "Заман" става неудобен – ами като публикуваш новина, че този дворец с решение на съда е незаконен, ти ставаш неудобен, докато в проправителствените медии това се спестява, коментира Юмер във връзка с публикацията за двореца на турския президент. Според главния редактор на "Заман" - България дворецът издава амбициите на човека, който стои там, защото, по думите му, Ергодан наистина има стратегия до 2023-та година.


Ердоган неслучайно атакува медиите, защото в Турция потреблението на интернет е между 15-20 % и то от хората в активна възраст. Иначе хората се информират до 85% от телевизиите и вестниците, така че той неслучайно се е насочил към това, поясни още Юмер.

Главният редактор на вестник "Заман"- България припомни новината, която беше отразена от българските медии, че Турция ще залее с автобуси с бежанци – това беше изнесено от протоколите между Туск, Юнкер и Ергодан по време на Г20 в края на миналата година, с цел да поясни, че:


В тези протоколи ясно личи, че Ердоган умее да прави пазарлъци, а европейските лидери нямат полезен ход, т.е. той така се чувства силен срещу тях. И вижте как той, едва ли не, омаловажава и гледа със снизхождение към Жан-Клод Юнкер.

Преговорите с Евросъюза далеч не интересуват обществото, коментира Мехмед Юмер по повод настроенията в Турция към случващото се между Анкара и лидерите на Европейския съюз по повод вземането на решения за разрешаване на бежанския проблем и подчерта, че загрижеността на хората в Турция вече е наистина това, че нямат сигурност като излязат на улицата или като чакат на спирката какво ще им се случи.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна