Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Герие носи в София и валдхорната, и тромпета си

Давид Герие
Снимка: СФ

На 11 март от 19 часа в зала "България" Софийската филхармония ще се представи под диригентството на Давид Хименес и със солист изключителният Давид Герие. В програмата са Концерт за валдхорна и оркестър от Райнхолд Глиер и Симфония №1 „Титан” от Густав Малер.

Давид Герие е едно от най-интересните явления в музикалния свят в наши дни. Първоначалната страст на музиканта е към тромпета. С блестящите си умения той печели много и престижни награди, посещава майсторския клас на големия Морис Андре и работи със световни диригенти и музиканти като сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Владимир Ашкенази, Пиер Булез, Еманюел Паю, Еманюел Кривин.

Със същия замах и талант Герие успява да стане водач на групата на валдхорните на Националния оркестър на Франция само 2 години след като започва да свири на валдхорна. Свири още на туба, тромбон, цигулка, заради което колегите му музиканти често го наричат „извънземен”.

Именно този изключителен талант с приковаващо сценично присъствие, виртуозност и дълбочина на интерпретацията ще видим на сцената на зала „България“ този петък. В първата част на вечерта ще чуем Герие като солист в Концерта за валдхорна на Глиер, а в другата като водач на тромпетите в симфония "Титан" на Малер. 

На пулта на този обещаващ концерт ще бъде Маестрото, когото познаваме от предишните му изяви със Софийската филхармония и като любим диригент на Хосе Карерас, чиито концерти дирижира по цял свят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени