Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители от МВР в Бургас ще протестират заради социалния пакет

Снимка: БГНЕС

Със събрание на открито служителите на МВР в Бургас ще изразят недоволството си от проекта за законови промени в системата, орязващи социалния пакет на служителите. Те ще се съберат от 18.00 часа пред Съдебната палата.

Представители на четири синдиката - на полицаите, охранителите, надзирателите и пожарникарите, ще се съберат, за да обсъдят законът за МВР. Под тази форма те ще заявят несъгласието и разочарованието си, че промените не са били обсъдени с тях, каза Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите на МВР: 
Стенограмата от Министерски съвет отново беше, че е съгласувано с нас и така си вървят нещата. Те си мислят, че като направят някакъв разговор с нас под някаква форма, без да чуят нашите становища и мнения, за тях е съгласувано и ние сме съгласни. Проектът, който беше предложен в Министерския съвет и който влезе в Народното събрание, е с корекции от този, който разгледахме ние.

Един от основните мотиви за действията им е и намалението на полагаемата отпуска, подчерта Генади Тенев. Той е категоричен, че полицаите искат, но не могат да я използват: 
Че не може едни служители, които са допълнително натоварени в момента от липсата на 5 000 щата, да им се вменява, че не си ползват отпуските.

Вчера полицаи, пожарникари и надзиратели протестираха във Варна. Синдикатите заявиха, че между двете четения на Закона за МВР ще има национален протест.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени