Мануела Малеева: Парадокс е задължителното гласуване, а електронното – не

Снимка: capital.bg

След отправеното от Инициативния комитет "Гласувай без граници" писмо до премиера Бойко Борисов срещу отпадането на чипа за електронната идентификация в личните карти пред "Хоризонт" членът на Комитета Мануела Малеева заяви, че трябва да има чип в личните карти, за да може да се осъществи електронно гласуване. Позицията на "Гласувай без граници" гласи, че отпадането на чипа от личните документи би бламирало електронното гласуване. Нямам представа защо изведнъж се отказват от чипа в картите (текстът отпадна при разглеждането му във формат парламентарна комисия – бел. ред.), каза Малеева и изрази предположение, че политиците може би са уплашени от перспективата за електронно гласуване:

Българите наистина ще могат да гласуват по-свободно, а изборите ще минават с по-малко измами и всички българи зад граница ще могат много по-активно да се включат в гласуването.

Малеева нарече парадокс ситуацията, в която депутатите одобряват задължителното гласуване, без да е налична възможността за електронно гласуване:

В някаква смешна ситуация сме. В някакъв филм. Един ден става едно, на другия става друго. Дали е правосъдният закон или къмпингуването. Един ден се гласува едно, на другия ден се отменя. Реагира се първосигнално.

Премиерът при нас се намесва във всичко и като че ли диктува какво и как трябва да стане. Има една паника – гласуват се неща, които нямат смисъл и след това се получава едно замазване. Единственият начин да продължаваме е чрез натиска, който упражняваме. При нас трудно се изпълняват закони, трудно има правосъдие. Политиците често казват, че всичко ни е наред, а всъщност нищо не е наред.

Цялото интервю на Таня Величкова с Мануела Малеева чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Мост на магистрала се срути в Генуа, броят на жертвите достигна 30 (СНИМКИ)

30 души са загинали при срутването на виадукта "Моранди" в Генуа, съобщи министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че има и много ранени, като според агенция АНСА са 13 души. При рухването на около 200-метрова отсечка от моста от височина 90 метра са паднали около 30 леки автомобила..

обновено на 14.08.18 в 17:56

Започнаха богослуженията за Успение Богородично в Бачковския манастир

Бачковският манастир вече се изпълва с хора за утрешния голям православен празник Успение на Пресвета Богородица, който е и храмов празник на Светата обител. В 17 часа започват богослуженията за Успение Богородично, а от 20 часа са Великата вечерня и Бдението, каза игуменът на манастира, каза архимандрит Самуил. За да бъдат част от..

публикувано на 14.08.18 в 17:40
Мая Манолова

М. Манолова: Некоректно е събирането на вземанията чрез частни съдебни изпълнители

Практиката на някои общини в страната, сред които е и Варна, да събират вземанията си от гражданите чрез частни съдебни изпълнители, не е честна спрямо хората.  Това заяви във Варна омбудсманът Мая Манолова, която прие в сградата на областната администрация над 50 граждани, част от които внесоха жалби по този повод: “Кметът Портних ми обясни,..

публикувано на 14.08.18 в 17:30

С песен към … пълно затъпяване

Не само затъпяване, но и тотално принизяване на човека до „парче плът“ с инстинкти и физиологични функции, а, и с материални мераци… Да ми простят деликатните натури, но не намирам по-меки думи, за да изразя потреса си от „текстовете“ на повечето песни, които проглушават ушите и облъчват съзнанието на милите ни деца. Те гърмят отвсякъде –..

публикувано на 14.08.18 в 17:05

Има или престъпна некадърност на поддържащата компания, или умишлено заличаване на данни

Има пропуски в поддръжката на държавните електронни системи и това е факт. Доказва го липсата на Търговски регистър вече шести ден. Това заяви в предаването "12+3" Иво Мирчев, IT специалист, който има собствена фирма. Той допуска две версии за блокирания регистър: престъпна некадърност на поддържащата компания или умишлено заличаване на данни. Заради..

публикувано на 14.08.18 в 16:38

60 полудиви патици са пуснати в езерото в столичния квартал "Дружба"

В езерото в столичния квартал "Дружба" бяха пуснати на свобода 60 полудиви патици.  Още 200 от днес ще обитават други столични водоеми. Инициативата е на Ловно-рибарско дружество "София Запад" и Столична община. "Идеята за разселването на тези патици, това са вид патици зеленоглавка, да обогатим природата и столицата, и мисля, че така ще дадем..

публикувано на 14.08.18 в 16:34

Монтират камери по училища и детски градини в Община Троян

Във всички училища и детски градини в Община Троян се монтират камери за видеонаблюдение за новата учебна година. Видеокамерите се монтират в дворовете на училищата и детските градини, както и на възлови кръстовища в града, посочи кметът на Троян Донка Михайлова: "Традиция в Община Троян е да отваряме училищните дворове за игра на децата..

публикувано на 14.08.18 в 16:24