Мануела Малеева: Парадокс е задължителното гласуване, а електронното – не

Снимка: capital.bg

След отправеното от Инициативния комитет "Гласувай без граници" писмо до премиера Бойко Борисов срещу отпадането на чипа за електронната идентификация в личните карти пред "Хоризонт" членът на Комитета Мануела Малеева заяви, че трябва да има чип в личните карти, за да може да се осъществи електронно гласуване. Позицията на "Гласувай без граници" гласи, че отпадането на чипа от личните документи би бламирало електронното гласуване. Нямам представа защо изведнъж се отказват от чипа в картите (текстът отпадна при разглеждането му във формат парламентарна комисия – бел. ред.), каза Малеева и изрази предположение, че политиците може би са уплашени от перспективата за електронно гласуване:

Българите наистина ще могат да гласуват по-свободно, а изборите ще минават с по-малко измами и всички българи зад граница ще могат много по-активно да се включат в гласуването.

Малеева нарече парадокс ситуацията, в която депутатите одобряват задължителното гласуване, без да е налична възможността за електронно гласуване:

В някаква смешна ситуация сме. В някакъв филм. Един ден става едно, на другия става друго. Дали е правосъдният закон или къмпингуването. Един ден се гласува едно, на другия ден се отменя. Реагира се първосигнално.

Премиерът при нас се намесва във всичко и като че ли диктува какво и как трябва да стане. Има една паника – гласуват се неща, които нямат смисъл и след това се получава едно замазване. Единственият начин да продължаваме е чрез натиска, който упражняваме. При нас трудно се изпълняват закони, трудно има правосъдие. Политиците често казват, че всичко ни е наред, а всъщност нищо не е наред.

Цялото интервю на Таня Величкова с Мануела Малеева чуйте в звуковия файл.
Още от категорията

Протест пред Министерство на енергетиката заради високи мартенски сметки на парното

Десетки граждани се събраха на протест пред Министерството на енергетиката, недоволни от високите мартенски сметки за парно в София. Те искат също да бъде отменена таксата "сградна инсталация". С много скандирания "Оставка" към министъра на енергетиката Теменужка Петкова протестиращите успяха да провокират среща между тяхна представителна група..

публикувано на 25.04.18 в 13:23

Александър Сивилов: В Никарагуа се задава поредната цветна революция

Продължават протестите в Никарагуа срещу лявото правителство на Даниел Ортега.  Има голяма вероятност случващото се в Никарагуа да се окаже поредната от цветните революции, коментира в предаването "12+3" и сторикът и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Александър Сивилов: "Ставките в Латинска Америка вече са много..

публикувано на 25.04.18 в 13:15
Част от корицата на „Контролът в здравеопазването“ от Антония Илиева

За контрола в здравеопазването

Имаме ли у нас ясни и работещи медицински стандарти, какво представлява т.нар. „меко право“ и има ли място за него – това са малка част от въпросите, които разглежда Антония Илиева, доктор по право и преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в анализа „Контролът в здравеопазването“. В изследването тя прави още и пълен правен обзор на..

публикувано на 25.04.18 в 13:11
Сотир Цацаров

Цацаров: Няма предпоставки за екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев и още четирима българи

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че няма юридически основания да бъдат екстрадирани в САЩ Желяз Андреев и четирима негови колеги.  Представителството на "Интерпол" във Вашингтон поиска задържането на Желяз Андреев и други четирима българи заради разследвана фирма от прокуратурата в Маями за нарушаване на американското ембарго срещу..

обновено на 25.04.18 в 13:09
Румен Овчаров и адвокатът му Васил Василев (вляво)

СНС прекрати делото срещу Румен Овчаров

Специализираният наказателен съд прекрати делото срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров за договора за концесия на "Мини Бобов дол". Прокуратурата го обвинява в безстопанственост, довела до щета от близо 9 милиона лева заради неговото бездействие по отношение на финансовото състояние на мините преди близо 11 години. Според защитата на Овчаров..

публикувано на 25.04.18 в 12:50
Болницата в Ловеч

Медиците от болницата в Ловеч излязоха на поредния си протест

Медиците от Ловешката болница, която се намира в тежко финансово състояние, излязоха днес на поредния си протест заради неизплатени заплати, недостиг на лекарства и консумативи, както и заради неясното бъдеще на лечебното заведение. Те са изпратили и отворено писмо с призив за трайно решаване на проблема до президента, премиера, министъра на..

обновено на 25.04.18 в 12:33

Нови обвинения се очакват по корупционната афера в столичния район "Младост"

Нови обвинения се очакват по корупционната афера в столичния район "Младост". По информация на "Хоризонт" адвокатите на кмета Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров са призовани днес в Националното следствие. По неофициална информация става дума за обвинения, свързани със сигнали, подадени..

публикувано на 25.04.18 в 12:16