Напусна ни Любка Рондова

| обновено на 15.03.16 в 16:10
Снимка: БГНЕС

Отиде си Любка Рондова – една от най-популярните и обичани народни певици, чийто живот десетилетия беше свързан с популяризиране на песните от нейния роден край.

Родена е в село Шестево, Костурско, днес в пределите на Гърция. Наричаше себе си „дъщеря на Егея“, така озаглави и един от албумите си. Запява песните на своите баба и майка в най-ранна възраст. По време на Гражданската война от 1948 г. семейството е разделено. Любка е сред т. нар. деца-бежанци, които биват изведени от Гърция. Завършва образованието си в Прага – славянска филология в Карловия университет. От 1960 г. е в България – дълго мечтаната родина, в която семейството постепенно се събира от различни краища на света. Любка започва работа като солист и филолог в първия фолклорен ансамбъл у нас – „Гоце Делчев”. Дори през последните си години, когато здравословното ѝ състояние беше влошено, тя продължаваше да обогатява репертоара си с непознати и незаписвани преди това песни. На нея дължим музикалната памет за някои образци от сборниците на братя Миладинови, Кузман Шапкарев. Не спираше да прави и нови записи, споделяше, че все още не е публикувала всички песни, които е записвала от майка си. Създаваше и свои авторски мелодии, които издаде в различни албуми.

За дейността си певицата е удостоена с множество държавни отличия – ордените „Стара планина”, „Св. св. Кирил и Методий” и др. През пролетта на 2015 г. получи и наградата за цялостен принос към българското фолклорно наследство от интернет класацията „Годишни фолклорни награди”. На това отличие тя много се радваше, независимо, че нямаше възможност лично да присъства на тържественото връчване на наградите. Любка Рондова обичаше Радио България заради пъстрата национална палитра на нашите приятели, сред които немалка част са и нейни големи почитатели. Десетки са интервютата и материалите, в които сме представяли изкуството на голямата певица.

Поклон пред паметта ѝ!

Свързани новини

Любка Рондова – гласът на Беломорието

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Muzika/Audio15_bul_23_08_12.mp3 ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Muzika/Audio10_bul_23_08_12.mp3 ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Muzika/Audio11_bul_23_08_12.mp3..

публикувано на 24.08.12 в 07:56
Още от категорията
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Квартет

Квартет "Големинов" - за отговорността да защитаваш едно голямо име

Различни периоди и аспекти от камерното творчество на акад. Марин Големинов  бяха представени на 12 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Благодарение на фондация "Музикартисимо" и на Мила Павлова - артистичен..

публикувано на 16.11.18 в 15:16
Антони Вит

Диригентът Антони Вит: Приемам за мисия да представям музиката на Полша

Един от доайените на полската диригентска школа - Антони Вит (в момента главен диригент на Наварския симфоничен оркестър в Памплона, Испания, и почетен диригент на Краковската филхармония), беше в България по покана на Софийската филхармония и Полския..

публикувано на 16.11.18 в 14:57
Tube Hedzzz

Tube Hedzzz с нов албум и концерт в Пловдив

Българската инди рок банда Tube Hedzzz ще представи новия си албум "Beyond" на концерт тази вечер в Пловдив. На сцената ще излязат Ангел Дюлгеров (китари), Веселин Веселинов-Еко (бас китара), Росен Ватев (барабани) и Пламен Денчев (клавиши)...

публикувано на 16.11.18 в 14:54
Мага Алиев в студиото на „Нощен Хоризонт“.

Мага: Белезите по сърцето са много полезни за душата

„Не съм спрял, не съм се разочаровал, все още всеки ден намирам смисъл да се събудя и да отида в студиото, ето това за мен е постижение. Признанието е на композитора Магомед Алиев – Мага. В „Нощен Хоризонт“ той оцени късмета, който е имал – в..

публикувано на 16.11.18 в 13:46

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

От "Лалето" до "Латино-Грами"

Преди пет години  фламенко певецът Арканхел  изнася първия си концерт в  „Джаз+ фестивал“  в София.  Вечерта след концерта слуша традиционна българска музика с организаторите Маргарита и Явор, познати също като „Дюкян Меломан“. Като на шега те го..

обновено на 16.11.18 в 11:11