Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Любка Рондова

| обновено на 15.03.16 в 16:10 БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Отиде си Любка Рондова – една от най-популярните и обичани народни певици, чийто живот десетилетия беше свързан с популяризиране на песните от нейния роден край.

Родена е в село Шестево, Костурско, днес в пределите на Гърция. Наричаше себе си „дъщеря на Егея“, така озаглави и един от албумите си. Запява песните на своите баба и майка в най-ранна възраст. По време на Гражданската война от 1948 г. семейството е разделено. Любка е сред т. нар. деца-бежанци, които биват изведени от Гърция. Завършва образованието си в Прага – славянска филология в Карловия университет. От 1960 г. е в България – дълго мечтаната родина, в която семейството постепенно се събира от различни краища на света. Любка започва работа като солист и филолог в първия фолклорен ансамбъл у нас – „Гоце Делчев”. Дори през последните си години, когато здравословното ѝ състояние беше влошено, тя продължаваше да обогатява репертоара си с непознати и незаписвани преди това песни. На нея дължим музикалната памет за някои образци от сборниците на братя Миладинови, Кузман Шапкарев. Не спираше да прави и нови записи, споделяше, че все още не е публикувала всички песни, които е записвала от майка си. Създаваше и свои авторски мелодии, които издаде в различни албуми.

За дейността си певицата е удостоена с множество държавни отличия – ордените „Стара планина”, „Св. св. Кирил и Методий” и др. През пролетта на 2015 г. получи и наградата за цялостен принос към българското фолклорно наследство от интернет класацията „Годишни фолклорни награди”. На това отличие тя много се радваше, независимо, че нямаше възможност лично да присъства на тържественото връчване на наградите. Любка Рондова обичаше Радио България заради пъстрата национална палитра на нашите приятели, сред които немалка част са и нейни големи почитатели. Десетки са интервютата и материалите, в които сме представяли изкуството на голямата певица.

Поклон пред паметта ѝ!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени