Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров критикува служител на ЕК, занимаващ се с мониторинга на правосъдната ни система

Според главния прокурор всеки следващ мониторингов доклад се използва не за целите, за които е създаден и функционира механизмът

Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отправи публично критики срещу служител на Европейската комисия в София, който се занимава с мониторинга на правосъдната система. Това стана на конференция в Европейския парламент, организирана от български депутати. Докладите на ЕК се превръщат в инструмент за вътрешнополитическо противопоставяне, заяви още главният прокурор и определи като реалистично тяхното приключване с края на мандата на Жан-Клод Юнкер.

Постоянният съветник на Европейската комисия в София по Механизма за сътрудничество и проверка Юри Бюрер Тавание беше лично критикуван в речта на българския главен прокурор в Брюксел, защото не се срещал достатъчно често с представители на прокуратурата. Цацаров заяви, че източниците на информация, въз основа на която са изводите в евродокладите, са спорни:

Моите и на колегите ми очаквания към господин Юри Бюрер Тавание са най-малкото наличие на постоянен контакт с нас, за да може да получава необходимата информация за работата ни и сам да има преки възприятия от нея. Ако няма общо мероприятие, аз лично го виждам веднъж на четири месеца, но не и по други поводи.

Речта на главния прокурор беше произнесена в присъствието на висш представител на ЕК – нейният заместник-генерален секретар Параскеви Мишу.

Според Цацаров в състава на мисиите участват експерти, които много добре познават българското законодателство, както и такива, чиято компетентност е, меко казано, под огромен въпрос.

Мониторингът се превърнал в инструмент за вътрешнополитическо противопоставяне, което обслужвало тесни партийни интереси, коментира още главният прокурор:

Хората и институциите се определят като реформатори или привърженици на статуквото. Едни и същи лица засипват аудиторията с безсмислени тези за това как от запазването на механизма зависи победата над олигархията и мафията. От такава пропаганда не печели никой. Но крайният резултат е, че във вътрешнополитически план всеки следващ мониторингов доклад се използва не за целите, за които е създаден и функционира механизмът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени