Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова и Бойка Маринска предлагат НПО-та да кандидатстват с проекти за финансиране

Снимка: БГНЕС

Депутатите Менда Стоянова и Бойка Маринска предлагат възможност неправителствени организации да кандидатстват с проекти за финансиране. Това става между двете четения на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Маринска, която е председател на комисията за неправителствения сектор, обясни:

Предлагаме да се създаде съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет за разработване и провеждане на политики за подкрепа и развитие на гражданското общество. От националния бюджет да се предвидят средства, които на проектен принцип да се разпределят на неправителствените организации. Мотивите ни са, че държавата има конституционен ангажимент да създава условия за свободно развитие на гражданското общество и ние искаме тези неправителствените организации да бъдат финансирани.

Бойка Маринска каза, че Министерството на финансите трябва да определи парите за тази идея. Извън това предложение, в момента, 29 неправителствени организации си разпределят 10 милиона и 600 хиляди лева, отпуснати от бюджета.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна