Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промени в Закона за лова и опазването на дивеча

Снимка: БГНЕС
По време на лов ще може да се използва пневматично оръжие и лъкове. Забранява се ловуването в дни, в които се провеждат избори и национални референдуми. Промените в Закона за лова и опазване на дивеча бяха приети на първо четене от парламента.

Депутатите завишиха контрола върху дейността на ловните дружини с цел по-ефективна охрана на дивеча в ловностопанските райони. Ловните сдружения ще сключват договори с ловни надзиратели за по-ефективна охрана на дивеча. Парламентът регламентира и възможността за групов лов на сърна, като забрани използването на кучета. С измененията се предвижда сроковете за ловуване на водоплаващи птици да бъдат удължени до края на февруари, за да се изравнят с тези в съседните ни страни.

Добрин Данев от БСП подкрепи промяната: Аз мисля, че всички политически сили се обединяват около промяната на тези дати и срокове. По време на дискусията депутатите се обединиха и около необходимостта за опазването на дивеча в България.

Христо Грудев от ГЕРБ коментира, че и ловните сдружения, и ловците, които вече са 148 000, подкрепят промените: През последните години значително се засилиха усилията, които те полагат за подхранване на дивеча.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени