Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова-Вегертседер: Българските институции търсят реформи с отчетни цели

След вчерашната дискусия в Брюксел, на която български евродепутати се обявиха против мониторинговия механизъм за сътрудничество и проверка се очертават два основни въпроса - защо точно сега и какво се цели с това обединение на властта у нас във всичките й разновидности срещу реална реформа в съдебната власт. Това мнение изказа в предаването "Нещо повече" Биляна Гяурова - Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи:

За първи път много ясно пролича, че Механизмът се променя и оценките за България и Румъния са толкова различни, а ножицата между тях се разтваря не в полза на България.

Според Гяурова, събитието е имало за цел да се хвърля прах в очите на хората и да се обезсмисли единственият външнополитически лост, който реално може да промени нещо в страната. Тя припомни, че редовите прокурори са на такова мнение и цитира изследване по темата, според което мнозинството от тях смятат Механизма за единственият лост за стимулиране на реални промени в прокуратурата:

Ако оценяваш нещо като положително за твоята система и в следващия момент казваш, че то е излишно, ти се оказваш в една шизофренна ситуация, изпращаш много разнопосочни сигнали.

Институциите в България не търсят реформа по същество, а за отчетни цели, подчерта Вегертседер:

Информацията, която се подава от съд, прокуратура и министерство е изключително разнопосочна. Статистиката, която те подават за едно и също нещо, е изключително различна. Как тогава не само ние, но и експертите, които идват да правят наблюденията, могат да си направят реален извод за ситуацията в България? Това създава негативно усещане за нашите външни партньори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени