Биляна Гяурова-Вегертседер: Българските институции търсят реформи с отчетни цели

След вчерашната дискусия в Брюксел, на която български евродепутати се обявиха против мониторинговия механизъм за сътрудничество и проверка се очертават два основни въпроса - защо точно сега и какво се цели с това обединение на властта у нас във всичките й разновидности срещу реална реформа в съдебната власт. Това мнение изказа в предаването "Нещо повече" Биляна Гяурова - Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи:

За първи път много ясно пролича, че Механизмът се променя и оценките за България и Румъния са толкова различни, а ножицата между тях се разтваря не в полза на България.

Според Гяурова, събитието е имало за цел да се хвърля прах в очите на хората и да се обезсмисли единственият външнополитически лост, който реално може да промени нещо в страната. Тя припомни, че редовите прокурори са на такова мнение и цитира изследване по темата, според което мнозинството от тях смятат Механизма за единственият лост за стимулиране на реални промени в прокуратурата:

Ако оценяваш нещо като положително за твоята система и в следващия момент казваш, че то е излишно, ти се оказваш в една шизофренна ситуация, изпращаш много разнопосочни сигнали.

Институциите в България не търсят реформа по същество, а за отчетни цели, подчерта Вегертседер:

Информацията, която се подава от съд, прокуратура и министерство е изключително разнопосочна. Статистиката, която те подават за едно и също нещо, е изключително различна. Как тогава не само ние, но и експертите, които идват да правят наблюденията, могат да си направят реален извод за ситуацията в България? Това създава негативно усещане за нашите външни партньори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Бедственото положение в Смолян остава в сила

През целия ден ще продължат възстановителните дейности след бурния вятър вчера в общините Смолян и Баните. Бедственото положение в общините Смолян и Баните все още е в сила, каза кметът Николай Мелемов : На пътя за Турен положението е страшно. Има много работа. Основно ще мобилизираме нашите сили, защото има страшно много паднали дървета...

обновено на 19.01.18 в 11:26

Бурята "Фридерике" отне живота на над 10 души в Централна Европа

Бурята "Фридерике" отне живота на над десет души в Централна Европа в последното денонощие. Очаква се ураганните ветрове да отслабнат днес, след като бурята се измести към Полша. Най-силните поривите на вятъра бяха 200 километра в час и доведоха до хаос във въздушния и наземния транспорт . За първи път от 2007 година насам, германските железопътни..

обновено на 19.01.18 в 11:17
Владимир Путин се потопи в дупка в леда в езерото Селигер за Богоявление.

Путин се потопи в ледена вода за Богоявление

Руският президент Владимир Путин и много други православни християни пренебрегнаха студа и скочиха в ледените води за Богоявление по стар стил в ритуал, посветен на кръщението на Исус, предаде АФП. В някои райони на Сибир, където температурите паднаха до минус 68 градуса по Целзий, местните власти забраниха ритуала. Путин се потопи в..

публикувано на 19.01.18 в 11:06

Грипна епидемия е обявена в община Благоевград

В община Благоевград е обявена грипна епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция.  От 22 до 24 януари влизат в сила забраните за планови операции и свиждания в болничните заведения.  В грипна ваканция излизат всички училища на територията на общината, а в детските градини се препоръчва прием само на здрави деца. Леко са завишени стойностите на..

публикувано на 19.01.18 в 11:00

Мъж е открит мъртъв на Околовръстното шосе на София

Мъж е открит мъртъв на Околовръстното шосе на София тази сутрин. Най-вероятно той е бил блъснат от автомобил, като водачът е напуснал мястото на инцидента. Заради следствените действия преминаването в района е ограничено. Шофьорите могат да използват обходен маршрут през село Чепинци.  Пътната полиция регулира движението.

обновено на 19.01.18 в 10:57

Задържаха измамници, събирали пари от името на заместник-министър

Полицията задържа трима измамници, събирали пари от името на заместник-министър. Мъжете са вземали средства от жертвите си, като са ги лъгали, че парите отиват за дарения. Тримата са заловени в паричния салон на Централна поща в момент на получаване на поредната сума. При разследването станало ясно, че преди време тримата са събирали пари от името..

публикувано на 19.01.18 в 10:50

Жителите на две павликенски села настояват НКЖИ да постави бариери на жп прелеза при с. Лесичери

Жителите на павликенските села Лесичери и Стамболово настояват Националната компания "Железопътна инфраструктура" да постави бариери на жп прелеза, където преди две седмици влак блъсна лек автомобил и при инцидента загина 39-годишен мъж. Железопътният прелез при Лесичери е само със светлинна и звукова сигнализация. По искане на местните жители..

публикувано на 19.01.18 в 10:40