Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва национално проучване, свързано със затлъстяването при децата

Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи организират национално проучване, свързано със затлъстяването на децата в училищна възраст.

Проучването е във връзка с наблюдаваната през последните години тенденция за увеличаване на относителния дял на деца със свръхтегло в европейските страни.

Проучването има за цел да направи оценка на развитието на затлъстяването и факторите - семейна и училищна среда, върху децата в първи клас. То се прави за трети път в рамките на "Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата". Ще бъдат включени 3500 деца на 7-годишна възраст от  185 училища в страната.

В Ловешка област изследването ще се направи в четири училища - в Ловеч, троянското село Орешак, Луковит и Ябланица. Проучването ще се извърши от експерти на Регионалната здравна инспекция, в периода от  март до май, като включва антропометрични измервания на 80 деца и анкетно проучване в семейството и училището.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени