Българските биоразградими четки за зъби са добър подарък за вашата усмивка

Четките са с дръжка от MOSO бамбук – единственият сорт, който не се яде от пандите. Като едно от най-бързорастящите растения той има изключителни регенеративни свойства и на практика не се налага изсичане на гори.
Снимка: предоставена от Атанас Арсов

Фактът, че биовълната залива чуждестранните пазари и навлиза все по-силно и у нас, кара преди около година Атанас Арсов и неговият екип да започнат свой бизнес в тази ниша. Първо решават да разработят паста за зъби, но ресурсите им не достигат. Тъй като регулативните норми за производство и продажба на четки за зъби се оказват доста по-лесни за покриване, избират тази стока, и започнат да я произвеждат в България.

Продуктът е без срок за годност и е иновативно решение на традиционните продукти за орална хигиена, като има цяла серия – за възрастни, деца и за избелване:

Нашите четки са стопроцентова алтернатива на традиционните четки за зъби. В състава им няма пластмаса, която съдържа вредните бисфеноли. Различава се и по това, че използвайки я, по абсолютно никакъв начин не замърсявате околната среда. Напротив – възпитаваш и вдъхновяваш хората около теб да мислят малко по-глобално, защото наистина всяка стъпка остава някакъв отпечатък. Колкото и клиширано да звучи, наистина изхвърляме след себе си тонове боклук, който е в изключителна тежест за природата. А нашата четка е нещо лесно, просто и интересно за ползване и наистина възпитава дух на екологично мислене.

Българските биоразградими четки са с дървена дръжка от специален сорт бамбук, който расте само в Малайзия. Той не попива вода и е защитен от бактерии и плесени, което е особено важно за продукти за орална хигиена, тъй като те са в ежедневен досег с вода. Влакната, които се използват за една от четките са черни, защото се обработват с азиатски активен въглен (binchotan), който се използва за избелване на зъбите от много години.

Времето за разграждане на четката зависи от това в каква среда е поставена. Ако се компостира и се постави в мокра пръст ще се разгради напълно за около година и половина. Ако е оставена на сухо място пък се разгражда за шест-седем години, което е абсолютно незначителен период в сравнение с традиционните пластмасови четки, които не се разграждат.

Относно бъдещето на бизнеса си Атанас Арсов казва:

Инвестицията, която направихме и продължаваме да правим, се оказа много по-голяма, отколкото си мислехме. Но въпреки всичко след първата година, теглейки чертата, бизнесът е интересен и е наистина рентабилен. Заслужава си да се развива не защото носи някаква грандиозна печалба, а защото може да се разширява и извън пределите на България, което всъщност е по-интересно за нас. Стремим се да предлагаме продукта на чуждите пазари, защото там био и еко вълната са в своя пик. Пласираме го във Франция, Германия, Румъния и Гърция. Там хората са с по-висока покупателна способност, по-екологично ориентирани и продажбите вървят доста по-добре, отколкото в България, тъй като пазарите са по-големи. В момента се опитваме да развием цяла серия на нашата марка, която да е от екологично насочени козметични продукти. Сега разработваме нов сапун, изцяло от етерични натурални масла. Надяваме се постепенно да разширяваме портфолиото си и да намираме дистрибутори и партньори в чужбина, където да разгърнем бизнеса си.


Още от категорията

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

На военния полигон „Ново село“ за първи път днес беше разиграна ситуация за действие при терористична атака в градски условия с цивилни жертви и ранени. Действието, според сценария, се развива след представление в драматичния театър, когато двама терористи започват безразборна стрелба. В симулираната операция са взели участие подразделения на..

публикувано на 20.04.18 в 20:25
Теменужка Петкова

Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протест пред Министерството на енергетиката на 24 април

С 2% би се увеличила цената на тока, ако се изпълни искането на миньорите въглищата от "Мини Марица-изток" да поскъпнат с 15 на сто. Това прогнозира енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, на която не беше постигнато съгласие.  Затова от КТ "Подкрепа" обявиха, че ще излязат на протест идния вторник. От..

обновено на 20.04.18 в 18:49
Кметицата на „Младост” Десислава Иванчева (л) и Биляна Христова-Петрова, зам.-кмет на общината

Спецсъдът остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева, Биляна Петрова  и бившия кмет на района Петко Дюлгеров, обвинени, че са изнудвали строителен предприемач.   Определението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок. Съдия Пламен Панайотов каза в своето определение, че изследван ето на това дали има..

обновено на 20.04.18 в 18:39

Повече от 180 демонстранти бяха арестувани в Ереван

Повече от 180 демонстранти бяха арестувани в Ереван, след като се опитаха да блокират трафика в арменската столица. Агенция Франс прес съобщава за нова демонстрация и във втория по големина град в Армения - Гюмри. Осми ден продължават протестите срещу избирането на доскорошния президент Серж Саркисян за министър-председател, който ще има разширени..

публикувано на 20.04.18 в 18:06
Антон Дончев

Обявиха инициатива за изграждане на паметник на хан Тервел в София и Стара Загора

Комитет от интелектуалци обяви началото на инициативата за изграждане на паметник на хан Тервел в София и Стара Загора. През август се навършват 1300 години от победата на Тервел над арабите при Константинопол.  Писателят Антон Дончев: "Това е направено от българска армия. Какви са били тези войници, каква е била тая организация. По някакъв начин..

публикувано на 20.04.18 в 17:41

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36

Във Варна беше отбелязана 142-годишнината от избухването на Априлското въстание

На 20 април, по стар стил, през 1876 г. избухва Априлското въстание срещу Османското владичество в България. Бунтът избухва преждевременно в Копривщица и е организиран от Гюргевския революционен комитет.  Въпреки че въстанието неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение.Според българската историография,..

публикувано на 20.04.18 в 17:27