Българските биоразградими четки за зъби са добър подарък за вашата усмивка

Четките са с дръжка от MOSO бамбук – единственият сорт, който не се яде от пандите. Като едно от най-бързорастящите растения той има изключителни регенеративни свойства и на практика не се налага изсичане на гори.
Снимка: предоставена от Атанас Арсов

Фактът, че биовълната залива чуждестранните пазари и навлиза все по-силно и у нас, кара преди около година Атанас Арсов и неговият екип да започнат свой бизнес в тази ниша. Първо решават да разработят паста за зъби, но ресурсите им не достигат. Тъй като регулативните норми за производство и продажба на четки за зъби се оказват доста по-лесни за покриване, избират тази стока, и започнат да я произвеждат в България.

Продуктът е без срок за годност и е иновативно решение на традиционните продукти за орална хигиена, като има цяла серия – за възрастни, деца и за избелване:

Нашите четки са стопроцентова алтернатива на традиционните четки за зъби. В състава им няма пластмаса, която съдържа вредните бисфеноли. Различава се и по това, че използвайки я, по абсолютно никакъв начин не замърсявате околната среда. Напротив – възпитаваш и вдъхновяваш хората около теб да мислят малко по-глобално, защото наистина всяка стъпка остава някакъв отпечатък. Колкото и клиширано да звучи, наистина изхвърляме след себе си тонове боклук, който е в изключителна тежест за природата. А нашата четка е нещо лесно, просто и интересно за ползване и наистина възпитава дух на екологично мислене.

Българските биоразградими четки са с дървена дръжка от специален сорт бамбук, който расте само в Малайзия. Той не попива вода и е защитен от бактерии и плесени, което е особено важно за продукти за орална хигиена, тъй като те са в ежедневен досег с вода. Влакната, които се използват за една от четките са черни, защото се обработват с азиатски активен въглен (binchotan), който се използва за избелване на зъбите от много години.

Времето за разграждане на четката зависи от това в каква среда е поставена. Ако се компостира и се постави в мокра пръст ще се разгради напълно за около година и половина. Ако е оставена на сухо място пък се разгражда за шест-седем години, което е абсолютно незначителен период в сравнение с традиционните пластмасови четки, които не се разграждат.

Относно бъдещето на бизнеса си Атанас Арсов казва:

Инвестицията, която направихме и продължаваме да правим, се оказа много по-голяма, отколкото си мислехме. Но въпреки всичко след първата година, теглейки чертата, бизнесът е интересен и е наистина рентабилен. Заслужава си да се развива не защото носи някаква грандиозна печалба, а защото може да се разширява и извън пределите на България, което всъщност е по-интересно за нас. Стремим се да предлагаме продукта на чуждите пазари, защото там био и еко вълната са в своя пик. Пласираме го във Франция, Германия, Румъния и Гърция. Там хората са с по-висока покупателна способност, по-екологично ориентирани и продажбите вървят доста по-добре, отколкото в България, тъй като пазарите са по-големи. В момента се опитваме да развием цяла серия на нашата марка, която да е от екологично насочени козметични продукти. Сега разработваме нов сапун, изцяло от етерични натурални масла. Надяваме се постепенно да разширяваме портфолиото си и да намираме дистрибутори и партньори в чужбина, където да разгърнем бизнеса си.


Още от категорията
 Роб Халфорд

Hills of Rock започва в Пловдив

В Пловдив започва второто издание на фестивала Hills of Rock. В рамките на три дни, на три сцени на „Гребната база“ в града, ще пеят 50 групи. В днешния първи ден е участието на създадената преди близо 20 години в Швеция метъл група „Сабатон“. На 21 юли на голямата сцена ще излязат Judas Priest, а в неделя IRON MAIDEN. Според..

публикувано на 20.07.18 в 07:47

Преглед на печата

"Със странни мотиви Комисията за защита на конкуренцията спря сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието обяснява, че 6 соларни парка са се оказали пречка за купуване на ЕРП-то, а тв каналът е бил твърде значим, за да бъде продаден. Решенията са оставили почти без думи кандидат-купувачите,..

публикувано на 20.07.18 в 07:34

В Габрово и Севлиево бяха открити обекти, в които са инвестирани над 15 милиона лв. от "Региони в растеж"

В Габрово и Севлиево бяха открити обекти, в които са инвестирани над 15 милиона лева от Оперативната програма "Региони в растеж". Средствата са вложени в обновяване на градската среда в областния град и в саниране на 23 многофамилни жилищни сгради в Севлиево. По-рано от предвиденото приключи проектът в Габрово, в чийто обхват влизат три основни..

публикувано на 20.07.18 в 05:12

Православната църква почита паметта на св. Илия

Църквата почита паметта на един от най-ревностните и пламенни старозаветни пророци свети Илия. Датата се чества и като денят на Илинденско-Преображенското въстание, избухнало през 1903 г. Пророк Св. Илия е живял около 900 г. пр. Хр., когато еврейският народ бил разделен на две царства - Юдейско и Израилско, а вярата в Бог се сменила с езически..

публикувано на 20.07.18 в 04:54

Днес се навършват 140 години от създаването на Българската армия

Днес се навършват 140 години от създаването на Българската армия. По този повод военният министър ще подпечата юбилейна пощенска марка. Първата заповед, издадена за създаването на българската войска, е от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Документът урежда създаването на Българската земска..

публикувано на 20.07.18 в 04:32

Гърция е дала 5000 визи по програмата "Златна виза"

Гърция е дала досега 5000 визи по програмата "Златна виза", предназначена за чужденци, които инвестират в недвижими имоти повече от 250 хиляди евро, предаде агенция АНА-МПА. През първите години от програмата, стартирала през 2012 година, търсенето на такива визи е нараснало от 400 годишно до 50 дневно, а приходите са надхвърлили 1,5 милиарда евро. От..

публикувано на 20.07.18 в 04:16

Над 340 литра контрабандни препарати за растителна защита бяха задържани на "Капитан Андреево"

Над 340 литра контрабандни препарати за растителна защита са задържани на граничния пункт "Капитан Андреево". Забранените за за внос в България и ЕС препарати са открити при проверка с рентгенов апарат на български и турски товарен автомобил. На нарушителите са съставени актове. За първото полугодие на 2018 година митническите служители на "Капитан..

публикувано на 20.07.18 в 02:54