Българските биоразградими четки за зъби са добър подарък за вашата усмивка

Четките са с дръжка от MOSO бамбук – единственият сорт, който не се яде от пандите. Като едно от най-бързорастящите растения той има изключителни регенеративни свойства и на практика не се налага изсичане на гори.
Снимка: предоставена от Атанас Арсов

Фактът, че биовълната залива чуждестранните пазари и навлиза все по-силно и у нас, кара преди около година Атанас Арсов и неговият екип да започнат свой бизнес в тази ниша. Първо решават да разработят паста за зъби, но ресурсите им не достигат. Тъй като регулативните норми за производство и продажба на четки за зъби се оказват доста по-лесни за покриване, избират тази стока, и започнат да я произвеждат в България.

Продуктът е без срок за годност и е иновативно решение на традиционните продукти за орална хигиена, като има цяла серия – за възрастни, деца и за избелване:

Нашите четки са стопроцентова алтернатива на традиционните четки за зъби. В състава им няма пластмаса, която съдържа вредните бисфеноли. Различава се и по това, че използвайки я, по абсолютно никакъв начин не замърсявате околната среда. Напротив – възпитаваш и вдъхновяваш хората около теб да мислят малко по-глобално, защото наистина всяка стъпка остава някакъв отпечатък. Колкото и клиширано да звучи, наистина изхвърляме след себе си тонове боклук, който е в изключителна тежест за природата. А нашата четка е нещо лесно, просто и интересно за ползване и наистина възпитава дух на екологично мислене.

Българските биоразградими четки са с дървена дръжка от специален сорт бамбук, който расте само в Малайзия. Той не попива вода и е защитен от бактерии и плесени, което е особено важно за продукти за орална хигиена, тъй като те са в ежедневен досег с вода. Влакната, които се използват за една от четките са черни, защото се обработват с азиатски активен въглен (binchotan), който се използва за избелване на зъбите от много години.

Времето за разграждане на четката зависи от това в каква среда е поставена. Ако се компостира и се постави в мокра пръст ще се разгради напълно за около година и половина. Ако е оставена на сухо място пък се разгражда за шест-седем години, което е абсолютно незначителен период в сравнение с традиционните пластмасови четки, които не се разграждат.

Относно бъдещето на бизнеса си Атанас Арсов казва:

Инвестицията, която направихме и продължаваме да правим, се оказа много по-голяма, отколкото си мислехме. Но въпреки всичко след първата година, теглейки чертата, бизнесът е интересен и е наистина рентабилен. Заслужава си да се развива не защото носи някаква грандиозна печалба, а защото може да се разширява и извън пределите на България, което всъщност е по-интересно за нас. Стремим се да предлагаме продукта на чуждите пазари, защото там био и еко вълната са в своя пик. Пласираме го във Франция, Германия, Румъния и Гърция. Там хората са с по-висока покупателна способност, по-екологично ориентирани и продажбите вървят доста по-добре, отколкото в България, тъй като пазарите са по-големи. В момента се опитваме да развием цяла серия на нашата марка, която да е от екологично насочени козметични продукти. Сега разработваме нов сапун, изцяло от етерични натурални масла. Надяваме се постепенно да разширяваме портфолиото си и да намираме дистрибутори и партньори в чужбина, където да разгърнем бизнеса си.


Още от категорията
Адвокат Албена Койчева

Истанбулската конвенция: изместени акценти

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, продължава да е сред най-важните теми на  общественото внимание. За  особеностите на нейния прочит говорихме миналия понеделник и ние. Измести ли се акцентът от темата  „насилие над жени“ върху темата „трети пол“  и..

обновено на 24.01.18 в 09:21

На „ти“ с умните играчки

На „ти“ с компютъра или по-скоро на „ти“ с умните играчки. Говориш уж с кукла, а тя не поросто те слуша, но и ти отговаря. Това предлагат на децата тъй наречените „умни“ играчки – игра, близка до реалността. Обикновено този тип устройства позволяват свързване с персонален смартфон или таблет, за да бъде преживяването още по-реално и интересно. За да могат..

публикувано на 24.01.18 в 09:15
„Артилерийски бой при Плевен. Батарея от обсадни оръдия на Великокняжеската височина“, худ. Николай Дмитриев-Оренбургски, 1880

Радиоенциклопедия „Пътят към българското възкресение 1877-1878”: Битката за Плевен - „костеливия орех на войната”

Това заглавие се появява в европейския печат по време на драматичните събития, съпътстващи близо четиримесечната обсада на града. Значимостта на тази позиция за крайния изход на войната се интерпретира до ден днешен, а някои автори, изследователи на този период, се оказват подведени от един анекдот, публикуван в английския печат в края на деветнадесети..

публикувано на 24.01.18 в 09:10

Офис на хуманитарната организация "Спасете децата" в Афганистан беше нападнат

Поне 11 души са ранени при продължаваща атака срещу офис на международна хуманитарна организация "Спасете децата" в Афганистан, съобщава Би Би Си. Пред офиса на организацията в град Джалалабад е станала експлозия. Въоръжени мъже са нахлули в сградата. Местни медии съобщават, че деца от близкото училище са избягали от района и се чуват изстрели. Към..

публикувано на 24.01.18 в 08:20

Във Враца отбелязват 74 години от бомбардировката над града

С панихида в храма "Свето Възнесение" и траурна церемония край мемориала на жертвите от Втората световна война, във Враца ще бъде отбелязана 74-ата годишнина от бомбардировката - едно от най-трагичните събития в новата история на града. На този ден през 1944 година 300 американски бомбардировачи планират въздушен удар над София, но поради..

публикувано на 24.01.18 в 08:18

Инициативата на Европейските фондации в областта на деменцията награди 12 организации

12 неправителствени организации бяха наградени от Инициативата на Европейските фондации в областта на деменцията. Целта на инициативата е да подкрепи гражданското общество в поемането на отговорност относно начина, по който хората с деменция биват изслушвани, насърчавани и интегрирани в обществото. Събитието е включено в календара и е под егидата..

публикувано на 24.01.18 в 07:57

В ЕП откриха изложба на съвременно българско изкуство

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева откри изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент. Представени са творби на Андрей Даниел , Любен Генов , Станислав Памукчиев и други. Тя ще може да бъде разгледана в централната част на Европарламента до края на Българското председателство.

публикувано на 24.01.18 в 07:56