Българските биоразградими четки за зъби са добър подарък за вашата усмивка

Четките са с дръжка от MOSO бамбук – единственият сорт, който не се яде от пандите. Като едно от най-бързорастящите растения той има изключителни регенеративни свойства и на практика не се налага изсичане на гори.
Снимка: предоставена от Атанас Арсов

Фактът, че биовълната залива чуждестранните пазари и навлиза все по-силно и у нас, кара преди около година Атанас Арсов и неговият екип да започнат свой бизнес в тази ниша. Първо решават да разработят паста за зъби, но ресурсите им не достигат. Тъй като регулативните норми за производство и продажба на четки за зъби се оказват доста по-лесни за покриване, избират тази стока, и започнат да я произвеждат в България.

Продуктът е без срок за годност и е иновативно решение на традиционните продукти за орална хигиена, като има цяла серия – за възрастни, деца и за избелване:

Нашите четки са стопроцентова алтернатива на традиционните четки за зъби. В състава им няма пластмаса, която съдържа вредните бисфеноли. Различава се и по това, че използвайки я, по абсолютно никакъв начин не замърсявате околната среда. Напротив – възпитаваш и вдъхновяваш хората около теб да мислят малко по-глобално, защото наистина всяка стъпка остава някакъв отпечатък. Колкото и клиширано да звучи, наистина изхвърляме след себе си тонове боклук, който е в изключителна тежест за природата. А нашата четка е нещо лесно, просто и интересно за ползване и наистина възпитава дух на екологично мислене.

Българските биоразградими четки са с дървена дръжка от специален сорт бамбук, който расте само в Малайзия. Той не попива вода и е защитен от бактерии и плесени, което е особено важно за продукти за орална хигиена, тъй като те са в ежедневен досег с вода. Влакната, които се използват за една от четките са черни, защото се обработват с азиатски активен въглен (binchotan), който се използва за избелване на зъбите от много години.

Времето за разграждане на четката зависи от това в каква среда е поставена. Ако се компостира и се постави в мокра пръст ще се разгради напълно за около година и половина. Ако е оставена на сухо място пък се разгражда за шест-седем години, което е абсолютно незначителен период в сравнение с традиционните пластмасови четки, които не се разграждат.

Относно бъдещето на бизнеса си Атанас Арсов казва:

Инвестицията, която направихме и продължаваме да правим, се оказа много по-голяма, отколкото си мислехме. Но въпреки всичко след първата година, теглейки чертата, бизнесът е интересен и е наистина рентабилен. Заслужава си да се развива не защото носи някаква грандиозна печалба, а защото може да се разширява и извън пределите на България, което всъщност е по-интересно за нас. Стремим се да предлагаме продукта на чуждите пазари, защото там био и еко вълната са в своя пик. Пласираме го във Франция, Германия, Румъния и Гърция. Там хората са с по-висока покупателна способност, по-екологично ориентирани и продажбите вървят доста по-добре, отколкото в България, тъй като пазарите са по-големи. В момента се опитваме да развием цяла серия на нашата марка, която да е от екологично насочени козметични продукти. Сега разработваме нов сапун, изцяло от етерични натурални масла. Надяваме се постепенно да разширяваме портфолиото си и да намираме дистрибутори и партньори в чужбина, където да разгърнем бизнеса си.


Още от категорията

Р. Радев връща за ново обсъждане Закона за държавната собственост

В Народното събрание е постъпил указът на президента Румен Радев, с който държавният глава връща за ново обсъждане Закона за държавната собственост. Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева. Президентът наложи вето върху текстове от закона, като смята, че с промените се създава възможност за скрита приватизация на..

публикувано на 19.10.18 в 13:09
Марина Стефанова, Ива Дойчинова и Иванка Шалапатова (отляво надясно) в студиото на „Нашият ден“

Фирмите и тяхната социална отговорност

Успяват ли фирмите със своята корпоративна социална отговорност наистина да достигнат до обществото ... отговорно? – „Искрено се надявам, че вървим в тази посока“, отговори Марина Стефанова, изпълнителен директор  на „Българската мрежа на Глобалния договор на ООН“. Как се отчитат средствата, които фондация „За нашите деца“ получава от дарители? – „Първо..

публикувано на 19.10.18 в 12:27
Максим Минчев - генерален директор на БТА

Прокуратурата с обвинителен акт срещу генералния директор на БТА заради неизгодна сделка

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу генералния директор на Българска телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев, съобщиха от държавното обвинение. Той е обвинен за сключване на неизгодна сделка, ощетила агенцията с близо 94 хиляди лева. Подробности в следващата емисия.

публикувано на 19.10.18 в 12:25

Полицаи пострадаха в Сливен, след като се отзоваха на сигнал за силна музика

Трима полицаи пострадаха, след нападение срещу тях в ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Служителите на реда се отзовали на сигнал за силна музика. Празнуващите обаче отказали да спрат музиката и нападнали полицаите. Арестувани са 10 души. Инцидентът е станал снощи около 22.15 часа, когато автопатрулен екип са се отзовали на..

обновено на 19.10.18 в 12:22

„Саграда Фамилия“ била незаконна

Администрацията на катедралата „Светото семейство“ („Саграда Фамилия“) е постигнала споразумение с градските власти в Барселона във връзка с това, че повече от 130 години строителството на знаменитата църква е ставало без разрешение. Според BBC News администрацията на катедралата се е съгласила да плати в продължение на 10 години 41 млн. долара,..

публикувано на 19.10.18 в 12:21

Погребват загиналите при въоръженото нападение срещу колеж в град Керч

В 12.00 часа започна погребението на загиналите при въоръженото нападение срещу политехническия колеж в град Керч. Повечето ще бъдат погребани в Крим, четирима – в Краснодар, а студентът Егор Перепелкин – в родния му Челябинск. По-рано в Керч беше организирана прощална церемония  на централния площад "Ленин", където е църквата "Йоан Предтеча"...

обновено на 19.10.18 в 12:15
Валери Симеонов

Майките на деца с увреждания искат оставката на Валери Симеонов, нарекъл децата им "уж болни", а тях – "кресливи"

Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента отправиха призив през фейсбук всички последователи в София на движението "Системата ни убива" да се съберат пред Народното събрание. В момента майките са в парламента и отказват да излязат оттам докато вицепремиерът Валери Симеонов не дойде и не се извини за казано от него в..

публикувано на 19.10.18 в 12:00