Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Жените композиторки”: Алма Малер

Снимка: alma-mahler.at
Алма Малер – жената-предизвикателство, наричана дори „чудовище”; любимата на прочути мъже; съпругата на композитора Густав Малер, архитекта Валтер Гропиус и писателя Франц Верфел; жената-творец и почитател на изкуството и не на последно място: една от най-известните музи на ХХ век!
Алма Мария Шиндлер е родена на 31 август 1879 г. във Виена в артистичното семейство на художника-пейзажист Емил Якоб Шиндлер, един от изявените творци в Хабсбургската монархия, и оперетната певица Ана фон Берген, родом от Хамбург. Алма израства заобиколена от изкуство и никак не е чудно, че се посвещава на него и любимите й мъже са все изявени личности в света на изкуството и културата. Прекарва с часове в студиото на баща си, той е възхитен от нейните музикални и литературни интереси и още в невръстна възраст я запознава с „Фауст“ на Гьоте. Алма обожава баща си, но когато е на 13 той умира.
Алма Малер създава над 100 песни, безброй инструментални пиеси и начало на една опера. За наше съжаление обаче оцеляват само 16 песни, останалите нейни творби се загубват по време на Втората световна война. През 1946 г. Алма Малер-Верфел става американска гражданка и се премества в Ню Йорк, където продължава да е важна фигура в културния живот. Ленард Бърнстейн я счита за „живата връзка“ с Густав Малер и Албан Берг (през 1921 г. Берг посвещава на Алма своята опера „Воцек“). А тя продължава да публикува песни, два сборника с писмата на Густав и мемоарите си. Няма да сбъркаме, ако възкликнем, че животът й е артистична амалгама от страстите на любовта и изкуството!
Животът на Алма Малер-Верфел преминава в подкрепа на известни европейски и американски творци в различни области на изкуството, но общественото мнение за нея обаче не е еднозначно. За едни тя е велика, за други - фатална жена!

11 октомври

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна