Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прегряване на комина на парното е най-вероятната причина за пожара в училището в Карнобат

Прегряване на комина на парното е най-вероятната причина за пожара, избухнал снощи в основно училище в Карнобат. За 530 деца следващите два дни ще са неучебни.

Покривът и вторият етаж на основното у-ще "Христо Смирненски" са напълно изгорели. Четири пожарни от Карнобат, Бургас и Айтос се бориха с огъня, тръгнал от покрива, според директора Стефка Вълева:

Някъде около 6 часа и 10 минути персоналът усеща пушека, който излиза от покрива и започва евакуация на учениците, според нашия план. И Слава Богу, няма нито едно дете, на което е бил застрашен животът. Училището изведнъж беше обхванато. Покривът с пушек, лумна… и за един час изгоря целият покрив. Вторият етаж е неизползваем.

На сградата са правени регулярни проверки от пожарните служби, при които не са констатирани нередности, уточниха от ръководството на училището. Причината за огъня посочва кметът на Карнобат Георги Димитров:

Вероятно прегряване на комина на парното, макар че пожарът тръгва при изгасено вече парно, но коминът е метален… може би е прегряла и е избила отнякъде изолацията, той беше изолиран. Духаше много силен вятър, който доразпалваше огъня.

Днес на мястото предстои втори оглед, уточняват от полицията. От Общината ще търсят варианти за сграда, в която децата да завършат учебната година. Училището е едно от най-старите в Карнобат. Преди 5 години е правен основен ремонт с еврофинансиране. За възстановяването му ще се търси спешна помощ от Комисията по бедствия и аварии, както и от Министерството на образованието. Ще бъде обявена и дарителска сметка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени