Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров с трудна победа над аржентинеца Делбонис в Маями

Григор Димитров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Григор Димитров се класира за третия кръг на тенис-турнира на твърди кортове от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд 7 милиона долара. Поставеният под номер 26 Димитров победи аржентинеца Федерико Делбонис със 7:6,(8), 4:6, 6:4 след 2:39 часа игра.

24-годишният хасковлия взе оспорвания първи сет с тайбрек, в който навакса изоставане от 2:5 точки и стигна до обрат. Делбонис, 48-и в световната ранглиста, стигна до изравняване на резултата, след като реализира първия пробив в мача в десетия гейм на втория сет. Димитров обаче реагира незабавно и от своя страна успя да пробие на старта на решаващата трета част, след което запази аванса си до края. Така той заработи 36170 долара и 45 точки за световната ранглиста, в която заема 28-ото място.

В третия кръг хасковлията ще срещне шампиона от 2009 и 2103 година и номер 2 в схемата Анди Мъри (Великобритания), който се справи с Денис  Истомин (Узбекистан) с 6:3, 7:5. Мъри има шест победи в осем мача срещу Димитров, като е в серия от три последователни успеха срещу българина.

"Димитров е топ-играч. Той постигна добра победа, трудна победа срещу Делбонис. Играли сме тук веднъж и тогава успях да спечеля (б.а. 7:6(3), 6:3 през 2013 година). Имал съм доста тежки двубои срещу него. Мисля, че последната беше в Синсинати (б.а. 3:6, 7:6(3), 7:5 през 2015 година), където той пропусна мачбол. Знам, че ще трябва да покажа добър тенис и да бъда малко по-дисциплиниран в сравнение с днес, ако искам да спечеля", коментира Мъри, който е финалист от миналия сезон.

Испанецът Рафаел Надал отпадна във втория кръг и се прости с надеждите си за първа титла в Маями. Той се отказа заради физическо неразположение в мача си срещу Дамир Джумхур от Босна и Херцеговина. Джумхур, 94-и в класацията на АТП, водеше с 2:6, 6:4, 3:0 преди Надал да прекрати участие в двубоя.

"Всичко беше наред до края на първия сет. След това започнах да се чувствам зле, бях замаян. Нещата продължиха да се влошават. Още във втория сет разбрах, че не мога да продължа да играя. Опитах, защото исках да завърша мача, но в последствие се отказах, защото бях притеснен за здравето ми", коментира Надал. Джумхур постигна първа победа срещу тенисист от топ 10 на световната ранглиста.

Босненецът първи имаше физически проблеми заради горещината и влагата в Маями. След първия сет, в който той даде 12 възможности за пробив на съперника си, Джумхур повика треньора си и получи помощ на корта, което видимо му се отрази добре и той продължи, за да стигне до обрат.

Руснакът Андрей Кузнецов поднесе другата изненада за деня, след като елиминира Стан Вавринка (Швейцария) с 6:3, 6:4.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени