Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малкият принц" с нови илюстрации

| обновено на 28.03.16 в 14:56

Най-превежданата книга в света след Библията - "Малкият принц" на Екзюпери, излиза тази седмица с ново издание на "Хермес" и нови илюстрации от художника Борис Стоилов. Книгата няма аналог в световната литература като поетичен и философски разказ - за децата, но и за света на възрастните, с въпросите за приятелството, любовта, приятелството, живота и смъртта.

Борис Стоилов казва, че неговите илюстрацации не са опит за сравнение или конкуренция с оригиналните рисунки, които са на самия Екзюпери. Приех предложението на "Хермес" да илюстрирам "Малкият принц" като задача, която трябва да свърша, казва съвсем кратко художникът.  

Снимка

А по отношение за неизбежните сравнения, които публиката очаква, Борис Стоилов отговаря, че за него тази книга учи на смирение.

Цялата книга апелира към може би най-важната християнска добродетел – към смирението. Това е човек да се опита да види себе си отстрани, да види къде е неговото място, затова и емоциите ни не трябва да са на показ, те са, за да ги видят други хора, а те служат човек да намери себе си.

Художникът отново е препрочел книгата, която е от вечните за всички времена. Вложил е в своята интерпретация, както  спомен от детските си  впечатления, така и от прочита на книгата днес, а също и някои черти от своите деца, но преди всичко е спазвал точните указания на писателя, който много ясно посочва каква трябва да бъде илюстрацията.

Снимка

Илюстрациите в книгата са 47, но на изложбата ще бъдат представени по-малко – около двайсетина, като изложбата представлява съвместна инициатива между мен и издателството като всъщност по този начин показваме не само илюстрациите, те служат, за да представим този нов прочит на книгата и тези от слушателите, които имат желание да видят за какво си говорим, са добре дошли в петък от 18 часа.

Искрено се надяваме, че изобщо потребността от книги ще остане, а пък специално за тази книга се страхувам, че става твърде актуална – човек се чувства все по-изолиран и самотен, и по-неразбран и ето, надявам се, да я възприемаме само откъм по-добрата й страна. И, да, да търси непрекъснато красотата около себе си. 

В петък, на 1 април, в навечерието на Международния ден на детската книга, художникът ще покаже част от своите илюстрации на "Малкият принц" в пловдивската галерия "Лаутлиев" в Капана. 

Цялото интервю с Борис Стоилов е в звуковия файл. 

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!