Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КОНПИ обяви, че няма основание да се занимава с Панамските документи

НАП иска данни за българските фирми в документите

Снимка: БГНЕС

В списъците от "Панамските документи" има и български фирми, на които може да бъде направена данъчна проверка. Пред "Хоризонт" от Националната агеннция за приходите съобщиха, че са изискали данни за българските фирми и имената на хората, свързани с тях.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество няма основание да се занимава със сметките на българи в офшорни зони, оповестени в "Документите "Панама". От комисията обясниха пред "Хоризонт", че единственият вариант да се стигне до там, е да са повдигнати обвинения по Наказателния кодекс към някои от лицата или да има осъдителна присъда на чужд съд, а за престъплението да има еквивалентни текстове в българския закон. Засега обаче такова обстоятелство не съществува. 


В списъците са имената на поне 50 български компании, свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама,  Британските Вирджински острови. Там са имената на собственици и акционери в компании, като повече от сто от тях са директори, пълномощници, адвокати и ликвидатори. Към момента няма имена на български политици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна