Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Трябва да има "цедка" на анонимните сигнали

Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон трябва да подобри съществуващия режим.

Вместо това се създават едни много неясни и опасни разпоредби. Като анонимните сигнали. Това заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Александър Кашъмов от неправителствената организация "Достъп до информация". Той коментира решението на МС да приеме проекта на спорния антикорупционен закон. 

Срещу този проект се чуха много критики, включително от неправителствени организации. А от Върховния касационен съд смятат, че неяснотите в Закона са предпоставка за "произвол, популизъм и политически атаки". Върховните съдии критикуваха въвеждането на анонимни сигнали срещу държавници и политици като възможност за развихряне на "лов на вещици". 

Адвокат Александър Кашъмов смята, че трябва да има "цедка" на анонимните сигнали, която да гарантира, че това не са доноси. Защото утре към кого ще бъдат насочени сигналите? Ние имаме данни за някои институции, в които корупцията е на високо ниво. Може би някой има интерес малкото останали некорумпирани служители да бъдат подложени на такива атаки, коментира адвокат Кашъмов.

Той даде за пример Закона за предотвратяване на конфликт на интереси. Нормативният документ изисква да се публикуват декларациите на държавните служители. Но проучване на организация "Достъп до информация" показва, че едва една трета от тях се публикуват в интернет.

Ние не само не виждаме как се подобрява този режим с новия закон, но и остава едно съмнение дали те изобщо ще се публикуват, допълни Кашъмов.

Юристът смята, че преди приемането на такъв закон, трябва да се направи анализ на съществуващото законодателство, което третира борбата с корупцията. Необходимо е да се обособят ясно средствата за превенция на корупцията. Това не е направено в този проект. Средствата за превенцията на корупцията са много важни, защото ако те работят, няма да се стигне до репресия, подчерта Александър Кашъмов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени