Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на БНР обжалва решението на СЕМ за конкурс за нов директор на медията

Мария Стоянова временно ще ръководи регулатора

| обновено на 05.04.16 в 15:11
Снимка: БГНЕС
Настоящият генерален директор на Националното радио Радослав Янкулов обжалва във Върховния административен съд решението на Съвета за електронни медии, с което е обявен конкурс за избор на генерален директор на БНР. Това стана ясно на днешното заседание на СЕМ. 

В жалбата си, която с вчерашна дата е изпратена чрез СЕМ във Върховния административен съд, Радослав Янкулов оспорва предварителното изпълнение на решението на медийните надзорници, което е част от приетата от регулатора процедура при обявяването на конкурса. Според СЕМ предварителното изпълнение се налага заради това, че БНР е национален обществен доставчик на медийни услуги, натоварен от медийния закон със специални общественозначими функции. 

В този смисъл осигуряване на законосъобразен избор на генерален директор в законоустановените срокове и ефективно управление на национална обществена медия – БНР, са от особено важен обществен интерес, пише в решението на СЕМ от 22 март, с което е обявен конкурсът. За това предварително изпълнение СЕМ се позовава на член от Административно-процесуалния кодекс. 
Радослав Янкулов обаче твърди в жалбата си, че решението на регулатора осуетява правото му да бъде допуснат и оценяван в конкурса на базата на справедливи и обективни критерии. Твърди още, че нито в самото решение на СЕМ, нито в други негови актове, обявени на интернет страницата, има данни как е било свикано заседанието, колко членове са присъствали и как са гласували. Протоколите от заседанията на СЕМ се публикуват в тридневен срок. 
Янкулов твърди още, че няма законово изискване за 3-годишен управленски стаж към кандидатите за генерален директор на БНР, а от СЕМ са го посочили като един от критериите за оценка. 
Съветът за електронни медии и днес не избра председател на регулатора. СЕМ реши на днешното си заседание, че Мария Стоянова ще изпълнява временно длъжността председател до избора на титуляр. Изборът ще стане, след като Народното събрание попълни квотата си в Съвета. В четвъртък медийната комисия в парламента ще обсъди и приеме процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на СЕМ. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!