Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И.Калфин:Трябва да сме безкомпромисни, ако български политици крият пари в офшорни сметки

Снимка: БГНЕС

За да бъдат платени по 20 лева добавка за Великден на пенсионерите, които получават между 300 и 350 лева, ще са необходими допълнително около 5 милиона и 600 хиляди лева. Това заяви министър Ивайло Калфин.

По повод международните разкрития за офшорни сметки, той заяви, че ако български политици имат такива средства, трябва да се оттеглят от политиката:

Да. Те са законни. Има хора, които казват: "Не пипайте тука, няма нарушение на закона", но те ощетяват редовните данъкоплатци във всяка една страна. Има изчисления и това го правихме още докато бях депутат в Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, че има един трилион евро, които само Европа губи годишно от загубени данъци в офшорни зони. И заради това, според мен, мерките трябва да бъдат абсолютно решителни. Офшорните предприятия би трябвало да бъдат ограничавани. Нито е честно към данъкоплатците, нито към обществото, да има неизвестни икономически оператори, които, първо да крият данъци, второ, да влияят значително върху икономиката. Смятам, че тогава, когато започнат да излизат български имена, у нас трябва да бъдем безкомпромисни. Абсолютно недопустимо е да има хора, които се занимават с политика, да ги видим да участват в подобни схеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна