Красимира Йорданова с 80-годишнина и 53 години в ефира на БНР

Водещата на предаването "Каста дива" Росица Кавалджиева и редакторката Красимира Йорданова


Дългогодишният музикален журналист Красимира Йорданова навърши 80 години и 53 години в ефира на Българското национално радио.

Красимира Йорданова е родена на 12 март 1936 г. в София. Тя е една от първите хористки в хор „Бодра смяна“ с диригент Бончо Бочев и участник в детския хор на Софийската опера. Завършва първия випуск на Руската гимназия в София през 1953 г. и Българската държавна консерватория през 1958 г. в класа по хорово дирижиране на Димитър Русков.

През 1962 г. издържа успешно приемния изпит за музикален редактор в Радио София и е назначена през 1963 г. в редакция „Симфонична музика“. През годините работи и в редакция „Планиране и координация“ и „Оперна музика“. През 1971 г. става част от екипа на новосъздадената програма „Хоризонт“, а след обединението на музикалните редакции на всички програми – „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „Орфей“, е един от хората, изградили техния съвременен облик. Създава авторското предаване „За любителите на оперната музика“ и заедно с Мария Пухлева, Жейна Папазова и Здравка Андреева осъществява първото „живо“ музикално предаване със събеседници в ефирното студио и открити телефони за слушателите, за което екипът е удостоен с награда „Сребърна лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

В края на 70-те години Красимира Йорданова става завеждащ редакция „Вокална музика“ към Дирекция „Музика“ на Българското национално радио. Под нейно ръководство са се обучили и „израснали“ професионално две поколения музикални редактори.

През 1991 г. Красимира Йорданова се пенсионира, но продължава да сътрудничи активно на всички предавания за класическа музика на програма „Хоризонт“ и предаванията за оперна и хорова музика на програма „Христо Ботев“.

През 2011 г. Красимира Йорданова е носител на награда на Министерството на културата за заслуги към българската музикална култура.

Честит юбилей, скъпа учителко!

В звуковия файл чуйте разговора на Красимира Йорданова и Росица Кавалджиева пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива”.


Още от категорията

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
На преден план - Емил Паризиен и Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20