Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемат процедурата за избор на членове на СЕМ

Мартин Захариев
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по култура и медии се очаква да приеме процедурата за избор на нови членове на Съвета за електронни медии. Процедурата ще включва 4 фази, обясни за "Хоризонт" Мартин Захариев, съветник в медийната комисия: 
Първата фаза е предлагането на кандидатите от квотата на Народното събрание и тяхното представяне в документален вид. То става чрез народни представители или от парламентарни групи. В седемдневен срок от приемането на тези процедурни правила от Народното събрание в зала, започва да тече и самата процедура и навлизаме в нейната втора фаза, в която е публичното оповестяване на документите на кандидатите. Тогава комисията по култура провежда заседание за публично изслушване. И едва след като приключи това изслушване, комисията изготвя доклад. Докладът на комисията се предоставя на народните представители не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието. Тези, които са писали този текст, много добре са се застраховали. Те ни казват ние ще сложим в реда на заседанията на българския парламент точката за избор на членове тогава, когато сме се разбрали помежду си кои са те. 

Когато парламентът попълни квотата си в СЕМ, тогава и говорителят на външното министерство Бетина Жотева ще стане член на регулатора, но от квотата на президента. На 8 май миналата година Росен Плевнелиев издаде указ за нейното назначаване, но, според Закона за радиото и телевизията, решението на Народното събрание и указът на държавния глава влизат в сила едновременно. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени