Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка прави решителен завой към "зелена" икономика

Снимка: архив

Световната банка предприема радикална промяна по отношение на борбата срещу бедността в световен мащаб, насочвайки усилията си за опазване на околната среда и противодействие на климатичните промени. Най-големият доставчик на обществено финансиране за развиващите се страни съобщи, че ще насочи 28 процента от инвестициите си пряко в проекти срещу глобалното затопляне и при всички бъдещи разходи този фактор ще бъде отчитан, информира "Гаридън". 
След Парижката среща за климатичните промени, ние сме длъжни да предприемем категорични действия, за да опазим планетата за бъдещите поколения. В спешен порядък пристъпваме към подпомагане на държавите в прехода към използване на възобновяеми енергийни източници, намаляване на източниците на въглеродни емисии, развитие на "зелен транспорт" и изграждане на устойчиви и природосъобразни градове за увеличаващото се население, заяви президентът на Групата на Световната банка Джим Йон Ким.

Директорът по проблемите на климата в Световната банка Джон Руум също бе категоричен:
Става въпрос за основополагаща промяна за Световната банка. Вкарваме проблемите с околната среда в нашето ДНК. Климатичните промени ще допринесат за изпадането в бедност на 100 милиона души през следващите 15 години, ако не бъдат предприети мерки. 

Групата на Световната банка - обединение от пет международни институции, планира да инвестира не по-малко от 16 милиарда долара годишно за проекти за подобряване на околната среда, в това число възобновяема енергия и енергийна ефективност. Същевременно се поставя цел да бъдат мобилизирани 13 милиарда долара допълнително финансиране от частния сектор за период от четири години чрез съвместни програми. Усилията на ще бъдат насочени и към "интелигентни" системи за земеделие, спестяващи вода и електроенергия и съхраняващи продуктивността на почвите. 

Преди време Световната банка бе подложена на остри критики заради подкрепата й за финансирането на енергийни предприятия с високи въглеродни емисии, като топлоелектрически централи, и вече избягва подобни инвестиции. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени