Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Служителят, който нарече майките "кухи лейки", съжалява за думите си

Вероятно ще се увеличи ресурсът за обучение и работа с уязвими групи

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Светослав Славчев вече не е служител на социалното министерство. Той изрази съжаление, че е употребил неприлични думи спрямо майките на деца с увреждания. Това каза в предаването "Преди всички" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Главният експерт в звено "Сигурност на информацията и подготовка за отбрана" в МТСП Светослав Славчев беше уволнен вчера от министъра, след като ден по-рано бе заснет да нарича майки на деца с увреждания "кухи градински лейки". Майките протестираха в София с искане за адекватна помощ.

Не познавам г-н Славчев като човек, който употребява такава лексика. Той, когато е заявил, че ще напусне министерството, е изразил съжаление. Поне на мен не ми е известно това да е практика. Той вече не е служител на министерството. Освен това неговата длъжност беше такава, че той нямаше отговорност за контакт с гражданите, уточни министър Калфин.

Вчера той се срещна с представители на протестиращите майки:

Въпросите, които те поставят, не са нови. Имаше някои нови неща, които са интересни, и затова има смисъл от подобен вид диалог. Той не може да се случи на улицата и с протести. Той се случва в разговор. Там има един вътрешен конфликт и противопоставяне между национално представените организации и родители, които не искат да бъдат представлявани от тях.

В същото време протестът на майките е уместен, уточни Калфин:

И в техния случай, и в други случаи, тогава, когато хората имат проблем, той трябва да е ясен на обществото. А това е най-добрият начин обществото да види, че там има проблем.Майки на деца с увреждания протестираха пред Министерския съвет

Според Калфин големият проблем, по който е на едно мнение с родителите, е реформата в ТЕЛК и това как се оценяват и какво получават хората с увреждания.

Той заяви, че в тяхна подкрепа са насочени и средства от оперативните програми. С европейски пари – 150 милиона лева, се финансират личните асистенти. Работи се и по проект за ранно детско включване за деца с тежки увреждания между 0 и 7 години, където са създадени мобилни услуги.

Според социалния министър няма проблем с бързо проведената процедура за разпределяне на малко над 8 милиона лева по схемата "Обучение и заетост". Тя е по проект за наемане на безработни от уязвими групи. Обявеният срок за подаване на заявки беше от 25-и март до 1-ви април, но Агенцията по заетостта спря приемането по-рано, тъй като подадените искания надхвърлили наличния ресурс.

Много дълго преди това се разгласяваше тази програма, заедно с конкретните изисквания за кандидатстване. Така че този, който се е интересувал, вероятно се е подготвил, преди тя да бъде пусната. Ако бяхме оставили още три дни, както беше по план, да се събират заявки, тогава щяхме да подведем фирмите,че кандидатстват за нещо, за което няма финанси, посочи Ивайло Калфин.

Той каза, че другата седмица ще бъде направен анализ и вероятно ресурсът по програмата за обучение и работа на уязвими групи ще бъде увеличен.

Ромите у нас не са достатъчно интегрирани и това показват доходите им, качеството на живот и липсата на образование, затова държавата има интерес да работи в тази насока, заяви Калфин и уточни, че има смисъл да се търсят възможности в оперативните програми. Днес двамата вицепремиери – Ивайло Калфин и Томислав Дончев, както и представители на Европейската комисия, ще участват в конференция в София, на която ще се обсъжда как ромската интеграция може да бъде подкрепена с пари от европейските фондове.

Ивайло Калфин коментира и проваленото гласуване във вътрешната парламентарна комисия на Закона за МВР. По думите му няма управленска криза:

За това става въпрос всеки път. В смисъл, няма за какво да се изненадваме, иначе да го кръщаваме криза в коалицията. Тогава, когато един законопроект не се изговори достатъчно подробно между парламентарните групи, които се очаква да го подкрепят, не е добре той да влиза в парламента. Сигурно ще стане както със Закона за съдебната власт, както с промените в Конституцията и така нататък. Когато се намери съгласието, той ще влезе и ще мине бързо.

Цялото интервю с Ивайло Калфин можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна