Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елхадж Ас Си: 80% от хуманитарната помощ се насочва към Сирия, защото там ситуацията е тежка

| обновено на 09.04.16 в 12:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ситуацията с бежанците по света е безпрецедентна. Такова нещо е невиждано от Втората световна война насам. На около 60 млн. души се налага да търсят убежище. Повече от 80 % от бежанците са извън Европа. В Ливан например около 25% от населението е съставено от сирийски бежанци.

Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт Генералният секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Елхадж Ас Си. Той призова да се спрат нелегалните канали за бежанците и оцени като много добра работата на Българския червен кръст:

Относно споразумението между Турция и Европейския съюз за бежанците, той коментира

Нека видим дали ще проработи. Единственото, за което се надявам, е хуманитарният аспект да бъде взет под внимание, въпреки че за проблема се говори политически. Също така е изключително важно да не се допуска хората да минават по нови пътища, за да достигнат Европа. Много е важно да спрем нелегалните преминавания. Ето защо казвам, че не знам дали споразумението ще бъде решение или не, но е важно да осигурим легални възможности за миграция и за търсене на убежище. Трябва да има осигурени условия, за да може да се получават по-лесно визи. Границите трябва да бъдат по-скоро отворени, отколкото затворени.

Вярвам, че ако успеем да създадем такива условия за миграция, които да помагат на хората, те няма да са изправени пред тези опасности, заради които има толкова жертви. Не е нормално хората да са в една лодка, която дори не е истинска лодка в открито море, и да са в ръцете на трафиканти. Затова е необходима организация, която да им помага по-лесно да се регистрират и да получават визи. Това ще бъде по-сигурен начин за бежанците от една страна, а от друга - и за самите държави, в които те пристигат. Превенцията е ключът към решаване на проблема. Именно в тези дни, когато хората имат нужда от нас, ние трябва да бъдем на тяхна страна.

Около 80% от хуманитарната помощ се насочва към Сирия, защото там ситуацията е изключително тежка, допълни Елхадж Ас Си:

Болката и страданието в очите на дете в бежански лагер са просто нетърпими. Също така е нетърпим срамът, който се вижда в очите на родителите им, които доскоро са ходили на работа, имали са свой дом и своя кола, а сега протягат ръка за хляб и вода. Всичко това идва да ни каже, че помощта идва, за да осигури подслон, храна и вода, но по-важното е да помогнем на хората да запазят достойнството.

Болестите нямат нужда от бежанци, за да се разпространяват, обори страховете на хората Елхадж Ас Си. . Живеем в глобален свят. Може да пропътувате света за 24 часа и разбира се, да "хванете" нещо на летището. Това е проблем, който се отнася и до опазването на околната среда. Обикновено вирусите са бактерии, които са дошли от горите, от джунглите, за да стигнат до нас, хората. Най-добрият начин да се справяме с болестите е да се вслушваме в съветите, давани от здравните организации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна