Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Силва: Натискът дойде, защото Русеф позволи да се разследват много хора, забогатели от корупция

Дилма Русеф


Коалиционните партньори на Дилма искат стола й. Това е основният проблем. Всички обвинения срещу нея нямат законова основа. Заради кризата Дилма не се ползва с голяма подкрепа, но е важно е да отбележим, че тя не попречи на разследванията срещу нея, които се водеха от федералната полиция. Срещу президента няма никакво потвърдено обвинение в престъпление, затова тя няма да се откаже от властта.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Алесандро Силва, преподавател по политическа психология от Университета на Сао Пауло

Натискът срещу нея дойде, защото позволи да се разследват много хора, забогатели от корупция. Днес интелектуалци, университетски преподаватели и представители на различни социални прослойки излизат на улицата в подкрепа на Дилма. Срещу нея обаче са високата и средна класа и  богатите. Ставаме свидетели на оттегляне на подкрепата за нея дори и от вицепрезидента Мишел Темер, издигнат от Бразилското демократично движение - партия, която винаги е била в управлението.

Импийчмънт днес искат Федерацията на индустриите на Сао Пауло и Рио де Жанейро. Оставка искат също десни социални движения, които принадлежат към високата средна класа като „Свободна Бразилия” и „Излез на улицата”.  Някои от тях дори призовават военните да вземат властта. Това са хора, които са забравили какво е изживяла страната ни по време на двайсетте години военна диктатура - от 1964 до 1985 г.

Според експерта обаче няма опасност от военен преврат в страната:

Рискове винаги има, но 30 години след събарянето на диктатурата в Бразилия това едва ли ще се случи. Още повече след разкритията на създадената Комисия за истината, която разследваше престъпленията, извършени по време на военната диктатура. Резултатите от проверките и предизвикаха много емоции в обществото.

Един от основните опоненти на Русеф - Едуардо Куня - президент на Камарата на депутатите, винаги е заемал важни постове, коментира експертът.

След като стана президент на Камарата, се разкри, че има сметки в страна, смятана за данъчен рай - Швейцария. Срещу него има разследване. Какво печели той от ситуацията? Иска импийчмънт, за да отложи разследването срещу него, защото то поставя под въпрос позицията му в камарата. Куня има привилегията да приеме или отхвърли искането.

За да си гарантира победа, Русеф се нуждае от над 171 гласа от 513 депутати, коментира той.  Тя със сигурност може да разчита на 121 гласа, но след излизането на коалиционния си партньор от управлението, тя трябва да намери още 70-80 гласа в своя подкрепа, коментира експертът:

Политическата криза има много силно влияние върху икономиката, защото парализира страната. С исканията си за импийчмънт десницата предизвика напрежение в обществото, създаде се представата, че Дилма е корумпирана и хората се фокусираха върху това. В конгреса се прокарват реформи, които са неблагоприятни за трудещите се, а правителството е против тези реформи. Но трябва да се има предвид, че в условията на криза, която изживява Бразилия, тя има около 10% безработица. В същото време в Испания тя е над 20 на сто, а в Португалия и цяла Европа също е висока. Да, липсва високоплатена работа, безработицата леко се покачи, но все пак сме на добро ниво. Но ако се пречи на правителството да работи, ситуацията ще се влошава.

Русеф би трябвало да довърши мандатаси, коментира Силва. Организацията на американските държави, Съюзът на южноамериканските нации, Меркосур - южноамериканският общ пазар, и всички най-важни организации в региона са подкрепили Дилма, коментира Силва:

„ООН - жени“ оцени случващото се с Дилма като криза на патриархалното общество. Външният министър на Аржентина Сусана Малкора изрази подкрепата на аржентинското правителство за Дилма. Президентите на Уругвай и Чили подкрепят Дилма Русев. Ситуацията малко напомня това, което се случи в Парагвай през 2012 г., когато беше свален президентът Фернандо Луго - прави се опит да се търсят законови основания, каквито в действителност няма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени