Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините Видин, Варна и Хасково са в дъното на класацията на местната система за почтеност

Снимка: Радио Видин

Общините Видин, Варна и Хасково са на дъното на класацията ни. Групата се допълва от общините Кърджали, Силистра, Кюстендил и Пазарджик. Всички заедно получават стойности на индекса под средната оценка по скалата. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Катя Христова от екипа на "Прозрачност без граници", изготвил Индекса на местната система за почтеност:

И по отношение на общинските съвети, и по отношение на кметската институция, и по отношение на общинската администрация имаме доста забележки.

Общинските съвети все още продължават да бъдат едни почти анонимно функциониращи структури, въпреки че са основен орган на местното самоуправление. Едва в 1/5 от изследваните общини общинските съвети предоставят публична информация за своята дейност в обем, който би задоволил и гражданския контрол, и критериите за отчетност.

По отношение на кметската институция, която пък е друг фактор, със сигурност даваща отражение върху класацията на градове като Кърджали, Видин и Хасково, отново забелязваме същите дефицити, дори и по-тежки. Липсва дори и управленска програма в началото на мандата за съответния кмет. Знаем, че и в трите цитирани общини имаше множество проблеми с функционирането на местната власт и ролята на кмета е изключително важна. Тя трябва да бъде разбрана като един от двигателите на устойчивото развитие на общината.

Общинските администрации също имат още какво да направят, за да бъдат активен фактор в местната система за почтеност. Едно от направленията със сигурност е предоставянето на повече електронни услуги. 

При изследването на гражданското общество, медиите и бизнес организациите по места, картината също се представят тревожно.

Много слабо е разбирането, че бизнесът е носител на среда за почтеност, на практика за почтеност. Имаме и твърде слабо развита практика на разследваща журналистика, особено в общините, които се намират в дъното на класацията. Също така имаме притеснения за зависимост на журналистите.

Едва в 1/3 от общините функционира местен омбудсман, отчете Христова и изтъкна, че в контакта си с хората той улавя пулса на проблемите и може ясно да ги постави пред органите на власт. Необходимо е обаче Общинският съвет да е отворен към сътрудничество с омбудсмана.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени