Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Комарницки: Актът на сваляне на карикатури е симптоматичен за цялото ни общество

Организира се протест в защита на свободата на словото в градинката пред "Кристал"

Христо Комарницки
Снимка: БГНЕС
Актът на сваляне на карикатури от медии е симптоматичен не само за болната ни медийна среда, но и за цялото ни общество. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" карикатуристът Христо Комарницки:

Нямаше абсолютно никаква реакция от творческите съюзи, от тези, които са длъжни да реагират веднага на едно такова посегателство върху свободното слово, върху свободата на изразяване. Това не говори никак добре за нашето общество. Не само за медиите.


Видеокарикатурата на Чавдар Николов, посветена на Бойко Борисов, беше свалена от сайта на Нова телевизия и vbox7.com. Последва бурна обществена реакция, а изпълнителният директор на медийната група Дидие Щосел, към която принадлежи Нова телевизия, поднесе извиненията си.

Г-н Щосел би трябвало да е наясно каква ще е реакцията в Европа, ако там се случи нещо такова. Очевидно той смята,че ние сме страна от третия свят и тук всичко е позволено. Това е големият проблем. Ние трябва да решим към кой свят принадлежим, дали сме страна от третия свят, дали сме европейска държава, дали сме някакво ориенталско султанство. Трябва да вземем някакво решение категорично, заяви карикатуристът.

Авт: Христо Комарницки (предоставена на БНР)Според Комарницки трябва да има твърд отпор на всички опити за цензура.

Днес в градинката пред "Кристал" в София се организира протест в защита на свободата на словото.

Свалянето на карикатурите на Чавдар Николов коментира и Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България, която излезе с позиция по казуса. Според него до момента не е ясен отговорът на въпроса дали става въпрос за цензура или за автоцензура:

И двете хипотези ми се струват еднакво страшни и неприятни. Те показват средата, в която живеем. Ние нямаме отговор на въпроса защо, дори след поемането на отговорността от директора на медийната група на Нова Дидие Щосел. Ние разбрахме, че той показва, че е чужденец, но не разбрахме това какво общо има със ситуацията. Този случай показва, че автоцензурата с външния натиск е доста по-широко разпространен. Има много такива случаи, които просто не стават толкова публични, защото не са в толкова голям мащаб. Но добре е, че има и други канали. Мисля, че всички, които са взели това решение, са се убедили, че това е изключително глупава постъпка.


СнимкаИван Радев определи като кризисен пиар реакцията на премиера Бойко Борисов във връзка със свалените карикатури. Вчера премиерът заяви, че няма нищо общо и дори обеща да публикува на личния си Фейсбук профил шаржове със своя лик.

Това е реакция, която е за намаляване на щетите от това, което се случи, заяви Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.


Интервюто на Таня Милушева с Христо Комарницки и с Иван Радев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени